Rogier Kahlmann: 'Ik heb nu eenmaal besloten dat ik cabaretier wil worden.'
Rogier Kahlmann: 'Ik heb nu eenmaal besloten dat ik cabaretier wil worden.' Foto: Christian Pfeiffer

'Sorry, maar ik denk dat het zelfs twee liedjes worden'

WEESP - Vorig jaar stapte Rogier Kahlmann (38) de redactieruimte binnen. De nieuwe aanwinst van de internetafdeling kwam zich netjes voorstellen. Zijn eerste woorden? "Nou niet meteen denken dat ik een nerd ben." Tja, juist omdat-ie dat zei dachten we dat natuurlijk wel. Maar deze 'Enteriaan' blijkt veel meer dan dat: onderzoeksjournalist, scenarioschrijver én comedian. Vrijdag 21 april gaat zijn avondvullende cabaretvoorstelling 'Pose' in première.

door Marieke van Veen

Eerder dit jaar waagde Kahlmann zich een tijdje aan stand-upcomedy. "Ik zal grappiger zijn dan op de borrels", beloofde hij zijn collega's. Hij speelde onder meer in De Uitkijk (de bovenfoyer van de City). "Scherp, soms confronterend en vaak erg grappig", luidde de recensie van het theater. "En mijn familie en vrienden vonden het ook heel goed. Ik denk dat ze dat meenden."

Tijd volmaken
Nu maakt de Weesper dus de overstap naar avondvullend cabaret. En dat is best wel eng, bekent hij. "Een stand-upcomedyoptreden duurt hooguit tien minuten. Als het niet helemaal lekker loopt, dan worstel je je daar nog wel doorheen. Maar als ik er straks niet goed in zit, moet ik nog anderhalf uur zien vol te maken."

Mislukte integratie
'Pose' is een vrij persoonlijke voorstelling: "Het gaat veel over mij, over Weesp, over mijn mislukte integratie in Weesp en mijn afkeer van Nederlandse porno." Over Weesp kun je goede grappen maken, vindt de in Laren geboren Kahlmann. "Weespers zijn een chauvinistisch volkje. Op straat knikt iedereen elkaar vriendelijk toe, maar thuis drijft de activist naar boven. Bam, een poster op het raam. Tegen parkeren, voor een stadspark. Mooi vind ik dat."
Vervelende liedjes
Hij gaat ook zingen. "Op de poster beloof ik dat het bij één liedje blijft, maar stiekem werk ik aan een tweede. Als ik op tv naar cabaret kijk en er komt een liedje voorbij, dan gebruik ik die tijd voor een bezoek aan het toilet. Maar ja, liedjes horen wel bij cabaret. En ik heb nou eenmaal besloten dat ik per se cabaretier wil worden."
Voorverkoop
De première van 'Pose' is zaterdag 21 april in Theaterpand Weesp. De deuren gaan om 19.30 uur open, aanvang voorstelling 20.30 uur. Tickets: 10 euro, voorverkoop via theaterpandweesp.nl. Er komen die avond familieleden en vrienden, maar Kahlmann hoopt ook op onbekenden: "Die zie ik daarna nooit meer, mocht het in de soep lopen. Echte vrienden blijven je daar de rest van je leven aan helpen herinneren."