Altijd spectaculair: de start op het Grote Plein.
Altijd spectaculair: de start op het Grote Plein. Foto: André Verheul

13-14 mei: de 46ste
Nacht van Weesp

WEESP - Nog ruim een maand en dan is het weer zover: de Nacht van Weesp gaat weer van start.

De autopuzzelrit wordt dit jaar in de nacht van 13 op 14 mei verreden. Deelnemers kunnen zich nog inschrijven. Er is plek voor 200 auto's.

De Nacht van Weesp. In het land van autoliefhebbers zorgt de naam voor een aangename siddering. Het is de belangrijkste en grootste oriëntatierit voor automobilisten die in Nederland wordt verreden en is daarmee dus ook een van de grootste en belangrijkste evenementen voor Weesp.

Het recept is elk jaar vertrouwd. Op zaterdagmiddag vertrekken de deelnemers met hun bolides vanaf het Grote Plein in Weesp om enkele uren later (vroeg ik de ochtend) na een lange rit terug te komen in de stad.

De organisatie is in handen van Autosportvereniging De Vechtstreek en de vrijwilligers zijn al maanden in de weer met de voorbereidingen. Welke route wordt er dit jaar gereden? Waar wordt wat gegeten? Maar het is klaar. De organisatie is gereed en neemt ons alvast een klein beetje mee de nacht in. "Er zijn 200 plaatsen beschikbaar en we krijgen altijd al ruim van tevoren de vraag wanneer de inschrijving weer van start gaat", aldus Annamarie Mijling van de organisatie.

Noord-Holland
De route voor de Nacht van Weesp is al bekend. De deelnemers rijden dit jaar een rondje Noord-Holland. De route loopt van Weesp naar het middernachtelijk buffet in Heiloo. Vanuit die plaats gaan de deelnemers langzaam terug over Heemskerk, Beverwijk en Amsterdam. De finish is aan het begin van de ochtend in Weesp. Dat de route al bekend is gemaakt is niet erg. De Nacht van Weesp draait niet zozeer om snelheid, maar om techniek. Het is een puzzelrit. Elke deelnemer krijgt een opdrachtenboek mee.