Buurtbewoners willen op deze plek geen daglichtverslindende woonkolos meer.
Buurtbewoners willen op deze plek geen daglichtverslindende woonkolos meer. Foto: F. v.d. Bergh

Omwonenden in actie tegen
'nieuwe Kostverlorenflat'

WEESP - Of-ie er echt komt is nog niet zeker, maar alleen al het feit dat de deur weer op een kier staat, zet bij buurtbewoners de nekharen recht overeind. We hebben het over een mogelijk 'nieuwe Kostverlorenflat'. Aanwonenden Fred van de Bergh en Willem van Dijk komen namens de buurt in protest.

door Marieke van Veen

"Ons is beloofd dat er nooit meer een flat terug zou komen", steekt Fred van de Bergh van wal. "Die fout maken we nooit meer, werd er gezegd", vult Willem van Dijk aan. "Maar nu wordt er toch weer gedacht aan een nieuwe flat."

Toen de oude Kostverlorenflat in 2015 tegen de vlakte ging, hingen de buurtbewoners de spreekwoordelijke vlag uit. Goed, ze zaten wekenlang tussen puin en lawaai, maar ze kregen er wel zon en daglicht voor terug. Nu zouden ze niet meer zonder kunnen. Van de Bergh: "De leefkwaliteit van de buurt is met het neerhalen van de flat enorm verbeterd: meer licht, minder rommel, minder overlast van jeugd."

Grote schok
De mannen dachten voorgoed van de flat verlost te zijn. Tot ze wethouder Eijking een half jaar geleden op Radio Weesp hoorden zeggen dat er op de plek van de gesloopte flat meer woningen nodig waren en dat hiervoor misschien toch weer hoogbouw nodig was. "Dat de deur naar een nieuwe flat nu toch weer op een flinke kier staat, is voor ons een grote schok. We wisten dat er op deze locatie weer gebouwd zou worden, maar er is steeds gezegd dat het om laagbouw ging - grondgebonden woningen à la de Papelaan. Wij hebben het idee dat de gemeente zich verslikt heeft in de Bloemendalerpolder. Daar bleken de gewenste 400 sociale huurwoningen niet mogelijk en daar worden wij nu de dupe van." Van Dijk: "De wethouder heeft eens gezegd dat een flat in de nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder geen gezicht zou zijn tussen al die mooie huizen. Maar voor onze neus kan-ie blijkbaar wel komen? Weer zo veel mensen op een kluitje geeft problemen. Er was rond de oude flat best wel wat rottigheid en overlast. Dat willen we niet meer terug."

Daglichtverslindende kolos
Het steekt de mannen dat ze (nog) geen partij zijn in de gesprekken die nu gevoerd worden. Ze willen namelijk niet alleen maar hun aversie uiten, ze hebben ook ideeën die kunnen bijdragen aan een oplossing die voor alle partijen gunstig zou uitpakken. Van de Bergh: "We willen niet zo'n daglichtverslindende kolos terug, maar wij zien kansen om toch enigszins de hoogte in te gaan en tegelijkertijd het zonlicht te behouden. Die ideeën zouden we graag delen met de gemeente en Ymere, maar die willen pas in een later stadium met ons in gesprek."

Meepraten
Daarom trekken ze nu aan de bel. Ze hebben handtekeningen opgehaald bij andere huiseigenaren ("Niet bij de huurhuizen, de huurders wonen een stukje verderop en worden bovendien vertegenwoordigd door huurdersverenigingen"). Ze hebben inmiddels een flinke lijst. Van de Bergh: "Vrijwel iedereen heeft getekend. Hiermee stappen we naar de politiek. Wij als huiseigenaren willen een grotere stem in de uitwerking van de plannen!" Ymere liet eind maart aan het WeesperNieuws weten eind deze maand gesprekken te gaan voeren om tot een definitief plan te komen. Er moeten in Weesp vanwege prestatieafspraken 40 nieuwe sociale huurwoningen komen. De plek van de vroegere Kostverlorenflat is hiervoor de enige geschikte locatie. Grondgebonden gaat gezien dit aantal niet lukken.