John Flierman (midden) heeft zin in het concert in Weesp.
John Flierman (midden) heeft zin in het concert in Weesp. Foto: Victor Lacken

'Met O'Dreams kwamen we op een nieuw kruispunt'

WEESP - John Flierman is geboren en getogen in Weesp maar heeft zijn hart verloren aan Ierland, Danny Guinan is een Ier die zijn hart verloren heeft aan Nederland en Ed Veltrop is een Nederlander die eigenlijk niets met Ierland heeft. Samen vormen zij de Ierse folkband O'Dreams. Zaterdag 29 april staan ze in de City met 'An Irish Crossroads'. John Flierman heeft er zin in om zijn muzikale verhaal te delen met Weesp.

door Marieke van Veen

Met John O'Dreams en in de beginperiode van de huidige band O'Dreams speelde Flierman vooral in pubs en en op festivals, zowel in binnen- als buitenland. Een paar jaar geleden besloot het trio een andere weg in te slaan. Flierman: "We wilden meer doen dan een setlist afwerken, we willen een verhaal vertellen".

Theatrale elementen
De muzikanten voegden theatrale elementen toe aan hun shows en namen een boekingskantoor in de arm. Met 'Irish Ways & Irish Laws' speelden ze in theaters door het hele land, van Heerlen tot Franeker. 'An Irish Crossroads' is hun nieuwe voorstelling. Dat Flierman hiermee in 2017 in de City staat, vindt hij heel bijzonder: In 1997 deden hij en Veltrop in de foyer van City of Wesopa hun eerste optreden samen. Twintig jaar later bestaat de samenwerking nog steeds en staan ze bovendien op een nieuw kruispunt in hun muzikale carrière. Het contact met het publiek speelt een steeds belangrijkere rol.

'Mijn dagelijks werk draait om ratio, muziek draait om emotie'

"We wilden het graag persoonlijker maken", legt Flierman uit. "We wisselen Engelstalige folk-songs af met verhalen, anekdotes en teksten in het Nederlands. We vertellen over onszelf, over onze muziek en over Ierland, met de bedoeling het publiek aan het denken te zetten."

Flierman is in het dagelijks leven programmamanager op het ROC van Amsterdam: "Voor ons alle drie geldt dat we niet van O'Dreams hoeven te leven. Ik heb de optredens wel nodig, maar op een andere manier. Muziek maken brengt mijn leven in balans. Mijn dagelijks werk draait om ratio, muziek maken draait om emotie." Flierman zingt en speelt gitaar en bodhran (een Ierse trommel). Hij is binnen de folkscene een bekende naam. Folkmagazine NewFolkSounds schreef in een cd-recensie: 'John Flierman is the Christy Moore of the Netherlands'. Een groot compliment, want Christy Moore is Ierlands grootste folkheld aller tijden.

De voorstelling in Weesp is aanstaande zaterdag (29 april) in de grote zaal van de City of Wesopa. Kaarten kosten 15 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via wesopa.nl. Verhinderd? Op odreams.nl is te vinden waar en wanneer de band de komende tijd nog meer optreedt.