Kwartetspel brengt Viktors werk in beeld.
Kwartetspel brengt Viktors werk in beeld. Foto: Christian Pfeiffer

Mag ik van jou 'Viktor die de wc doortrekt'?

door Marieke van Veen

WEESP - Hulphond Viktor heeft zijn eigen kaartspel! Baasje Caroline Vink heeft een kwartetspel ontwikkeld met de Welsh Springer Spaniël in de hoofdrol. Hiermee zamelt ze geld in voor hun deelname aan het WK Para Agality in Oostenrijk én brengt ze de nieuwe wet onder de aandacht die regelt dat alle publieke ruimtes voortaan ook goed toegankelijk moeten zijn voor gehandicapten.

Kwartetten kan Viktor niet, maar verder kan hij zo ongeveer alles: van de wc doortrekken tot het opruimen van de boodschappen. Deze acties en andere leuke weetjes rond Viktor heeft Vink gefotografeerd en ingedeeld in 7 categorieën. Van de eerste bestelling bij de drukker (100 stuks) was binnen enkele dagen al de helft geserveerd. De opbrengst gebruikt de Weespse voor de financiering van hun deelname aan het WK Para Agality eind augustus in Oostenrijk. Para Agality is een hondensport voor gehandicapten en hun (hulp)hond. "Natuurlijk schrijf ik ook sponsors aan, maar ik zoek ook altijd andere, originele manieren om dingen voor elkaar te krijgen. Een kwartetspel leek me wel geschikt en het was ook ontzettend leuk om te maken."

Sinds begin dit jaar geldt de 'verplichting toegankelijke openbare gebouwen'. Hulphonden mogen niet meer worden geweigerd. "Mijn kwartetspel kan bijdragen aan meer bekendheid over het werk van de hulphond en is hierdoor ook een leuk relatiegeschenk voor overheden, instanties en bedrijven." Een kwartetspel bestellen kan via cvink13@hotmail.nl. Op Koningsdag hebben Caroline en Viktor een kraam in de Nieuwstraat, daar is het spel ook te koop.