Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Ontsnappen

Vlak na Pasen vond ik nog een surprise-ei met daarin een fijn vooruitzicht: Theaterpand Weesp wil een escaperoom opzetten. Dat is een ruimte van waaruit je binnen een bepaalde tijd via cryptische aanwijzingen en opdrachten moet zien te ontsnappen. Jammer genoeg is die er nog niet, maar koppel je het concept aan vertrekken, op vakantie gaan ofwel het ontvluchten van Weesp, dan heb je al snel een grandioos groepsevent dat strikt individueel kan worden beleefd. Zoiets als The Passion, alleen met het lijden als raadsel en een heel andere uitweg. Daarbij wemelt Weesp van de onuitgesproken vraagstukken en verborgen taken, dus aan input voor een escape is er geen gebrek. Je slaat gewoon het WeesperNieuws op een willekeurige pagina open.

Afgelopen week had ik dan een tikje pesterig de schuilaccounts op social media van wat al te persoonlijke aanvallers op kunnen rollen. Om daarna de ontmaskerde ad hominemmers vrolijk op porselein te gaan schilderen in Museum Weesp. Waar ik en passant ook kon leren dat Weespers Afrikaanse genen kunnen hebben, en daar dan weer een vingerwijzing in had kunnen zien om nog voor eind juni bij de Nederlandse Genealogische Vereniging langs te wippen en dat eens grondig uit te vlassen. Als aangetrouwde Weespse trapte ik natuurlijk niet in die laatste hint, en de volgende dienden zich ook al aan. Ik kon óf drie ingediende bezwaarschriften wegens verwachte parkeerdruk bij de Laurentiuskerk gaan wegwerken. Óf een jong stel dat graag de handen uit de mouwen steekt, helpen bij het vinden van een landelijk gelegen woning in de omgeving van Weesp. Wat een dilemma, zeg. Lamgeslagen door de keuzestress, schoof ik de krant terzijde.

Gelukkig is het morgen Koningsdag, de dag waarop niemand een vakantie of escaperoom nodig heeft om aan Weesp of de dagelijkse sleur te ontsnappen. Ga lekker weg als je het ergens anders wilt vieren. Blijf hier en ga in die spannende attractie van de Oranjevereniging. Los je toch liever raadsels op? Loop dan de Synagoge binnen. Want die mysterieuze flyer van de nieuwste expositie die ik in de bus kreeg, vond ik al een escaperoom op zich.