Gedeputeerde Jack van der Hoek kwam vorig week naar de gemeenteraad om te praten over de toekomst.
Gedeputeerde Jack van der Hoek kwam vorig week naar de gemeenteraad om te praten over de toekomst. Foto: Christian Pfeiffer

Eendracht in Weesp maakt indruk in Haarlem

WEESP - Over de toekomst van Weesp is de gemeenteraad opvallend eendrachtig. En met resultaat: gedeputeerde Jack van der Hoek kwam vorige week hoogstpersoonlijk vertellen dat de provincie Noord-Holland niet gaat ingrijpen in het toekomstonderzoek van Weesp. Een overwinning voor de gemeenteraad.

door Christian Pfeiffer

Om het belang van die mededeling te begrijpen, moeten we even terug in de tijd. Al vele jaren wil de provincie Noord-Holland het aantal gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek terugdringen. Nadat de fusieplannen in 2012 met Naarden, Bussum en Muiden sneuvelden, is de provinciale druk vanuit Haarlem duidelijk voelbaar voor Weesp. Met 18.000 inwoners is Weesp volgens de moderne maatstaven te klein.

Onder leiding van burgemeester Bas Jan van Bochove doet Weesp in maart 2016 iets unieks. De gemeenteraad besluit zelf om de eigen toekomst te gaan onderzoeken. Een breed onderzoek onder regie van de gemeenteraad en dus zonder provinciale inmenging. Daar komen eind vorig jaar twee conclusies uit: Weesp is te klein om zelfstandig door te gaan en zal daarom moeten gaan samenwerken of fuseren met Amsterdam of Gooise Meren. De raad stelt zichzelf ten doel daarover in november 2017 een besluit te nemen. In de tussentijd worden zoveel mogelijk Weespers betrokken bij het maken van een keuze.

Maar Gedeputeerde Staten (het dagelijks bestuur) van de provincie zit er ondertussen ook bovenop en ziet dat er behalve het onderzoek van Weesp vrij weinig gebeurt in de regio. Vanuit Haarlem komt daarom dit jaar een opvallend streng besluit: voor de zomer moeten alle gemeenten in de regio vertellen hoe ze verder moeten, en er mogen er maximaal drie overblijven in 2020. Voor de zomer was echter sneller dan de tijd die Weesp voor zichzelf had uitgetrokken, want de gemeenteraad had zichzelf ten doel gesteld in november een besluit te nemen. Dat was dan ook de boze boodschap aan het adres van de provincie de afgelopen maanden. Met succes: vorige week woensdag schoof gedeputeerde Jack van der Hoek aan bij de reguliere raadsvergadering. Hij maakt een rondje langs alle gemeenten.

Voor Weesp had hij een mooie boodschap: de gemeenteraad mag het eigen gekozen tijdspad volgen en hoeft pas in november duidelijkheid te geven. De provincie wacht daarmee op Weesp met verdere besluiten. De gemeenteraad wordt daarmee beloond voor de grote eensgezindheid die het toont in dit proces. Van onderlingen verschillen is weinig merkbaar en alle besluiten worden unaniem door alle raadsleden aangenomen. Het praten over de toekomst laat alle partijen over hun onderlinge wrevel heenstappen. Het laat echter ook de invloed van waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove zien. Achter de schermen dirigeert hij de gemeenteraad met zachte hand op koers. Als voormalig lid van de Tweede Kamer is hij het politieke steekspel tot in de puntjes meester.

Achter de schermen: Van Bochove dirigeert raad met zachte hand

Het rondje van gedeputeerde Jack van der Hoek langs alle gemeenten in de regio bracht nog ander nieuws voor Weesp. De meeste raadsfracties van buurgemeente Gooise Meren hebben namelijk bij zijn bezoek aldaar aangegeven niet zoveel heil te zien in een nieuwe fusie die niet leidt tot de vorming van één grote Gooistad. De kersverse gemeente Gooise Meren is namelijk pas gevormd uit Muiden, Naarden en Bussum en de meeste partijen zeggen niet te zitten wachten op een nieuwe 'tussenfusie'. Doe het dan in één keer goed, zo is het credo aldaar.

Wat dat betekent voor Weesp moet nog blijken, want Gooise Meren is één van de twee mogelijke partners die op het lijstje van de gemeenteraad van Weesp staat. Als Gooise Meren niet openstaat voor een fusie met Weesp, kan dat van behoorlijke invloed op de keuze zijn.