FC Weesp - NVC.  De Weesper voetbalclub blijkt jarenlang compensatie te hebben ontvangen voor het nieuwe clubhuis.
FC Weesp - NVC. De Weesper voetbalclub blijkt jarenlang compensatie te hebben ontvangen voor het nieuwe clubhuis. Foto: Bastiaan Miché

Einde aan compensatie voor FC Weesp

WEESP - Voetbalclub FC Weesp heeft jarenlang duizenden euro's gekregen van de gemeente Weesp als compensatie voor het clubhuis en de velden. Een vage afspraak, die pas recent is beëindigd. De afspraak was ongeldig omdat hij door ambtenaren was aangegaan en er geen bestuurlijk akkoord was gegeven.

ln 2007 en 2008 zijn het nieuwe clubhuis en twee nieuwe velden van de FC Weesp opgeleverd. Dat leidde tot een hogere ozb-aanslag van de gemeente voor de stichting Chris Blüm (die eigenaar is van het clubhuis en huurder van de velden).

Onderhoudskosten
ln 2009 is als gevolg daarvan een ambtelijke afspraak gemaakt tussen de stichting Chris Blüm en ambtenaren van de gemeente. Deze afspraak houdt in dat de gemeente de stichting Chris Blüm gedeeltelijk (voor een bedrag van 6.000 euro per jaar) compenseert voor de ozb. Deze compensatie vond plaats in de vorm van een gemeentelijke bijdrage (6000 euro per jaar) aan de onderhoudskosten van de voetbalvelden. Voor de jaren 2009 tot en met 2013 is deze compensatie ook betaald.

Het college van B en W kwam pas recent achter deze regeling en heeft nu besloten de afspraken per volgend jaar te ontbinden.

Historische oorsprong
"Het college beoogt nadrukkelijk sportverenigingen in Weesp op een gelijke manier te behandelen. Net als in veel andere gemeenten is het lastig om dit geheel – en op korte termijn - te realiseren. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende aard van sporten en de historische oorsprong van bepaalde regelingen en afspraken."

Volgend jaar moet de stichting Chris Blüm zelf opdraaien voor de kosten, zo is nu overeengekomen. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

De discussie over de compensatieregeling heeft overigens niets te maken met de nieuwe nota Maatschappelijk Vastgoed, aldus een gemeentewoordvoerder.

Geen anderen
Ook is FC Weesp de enige club waar een compensatieregeling zoals deze is toegepast, zo meldt de gemeente na aanvullende vragen. De brief wordt volgende maand door de raad besproken.