Tafeltennissen met ballonnen op de Jozefschool.
Tafeltennissen met ballonnen op de Jozefschool. Foto: The Victory

'Tafeltennissen leer je het beste met een ballon'

WEESP - Het tafeltennissucces van Bettine Vriesekoop in de jaren '80 legde de sport geen windeieren. Op scholen was het in de pauzes dringen bij de tafeltennistafel en ook de clubs spinden garen bij de langdurige populariteitsgolf. De sport wordt vandaag de dag nog steeds beoefend, maar is hier lang niet zo geliefd als in bijvoorbeeld China. Jammer, vindt Victory-trainer Henryk Polak, want de sport biedt veel voordelen.

door Marieke van Veen

Polak doet zijn best om voor zijn club nieuwe jeugdleden te werven. The Victory telt op dit moment circa 70 leden, waaronder 16 jongeren. Met de Tafeltennis Kids Speelmiddag hoopt Polak jonge kinderen en hun ouders te enthousiasmeren.

Vast klantje
De wervingsactie heeft de trainer in ieder geval al één vaste klant opgeleverd. Een jongetje van 5 komt trouw elke woensdag naar de speelmiddag in en rond het Victory-gebouwtje aan de 's-Gravelandseweg. "Met hem speel ik allerlei spelletjes om zijn motoriek te ontwikkelen. We tafeltennissen ook wel, maar met een ballon. Het echte tafeltennis gaat voor die leeftijd eigenlijk nog te snel." Toch wil Polak juist met die jongere kinderen werken. "Vaak begin je met tafeltennis op een leeftijd dat je eraan toe bent. Maar juist door er jong mee te beginnen, kun je je beter ontwikkelen. Niet alleen op motorisch gebied, maar ook op het gebied van zelfbeheersing, omgaan met verlies en dat soort dingen."

Sneeuwballengevecht
Afgelopen winter heeft Polak namens The Victory diverse basisscholen bezocht. Ook had hij vorige week een tafeltennisonderdeel op de Koningspelen op de Kors Breijerschool. "De kinderen zelf reageren vaak meteen heel enthousiast, maar ik zie ze vervolgens niet terug bij de speelmiddag. Heel jammer. Ik wil de ouders van Weesp dan ook graag uitnodigen om eens met hun kind langs te komen. Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat wij het veel breder aanpakken dan je misschien zou denken. We doen allerlei spelletjes: van een sneeuwballengevecht met pingpongballen tot balanceerspelletjes en hordelopen. Veel spelletjes dienen ertoe om reflexen te verbeteren, dat kan een kind op vele manieren van pas komen. Ik deed bijvoorbeeld zelf als kind serieus aan atletiek. Tafeltennis hielp me om sneller te kunnen reageren."
Polak gaat nog tot eind mei door met de Kids Speel Middagen. "Ideaal zou het zijn als ik na de zomervakantie een groep van ongeveer acht kinderen heb, om echt mee aan de slag te gaan. Dat zijn er genoeg om partijtjes te kunnen spelen, terwijl ik elke kind toch voldoende persoonlijke aandacht kan geven."

Sneeuwballen- gevecht met heel veel pingpongballetjes