Wethouder Liesbeth Boersen en bewoner Karin Maatje bevestigen de wielen aan de nieuwe pmd-kliko.
Wethouder Liesbeth Boersen en bewoner Karin Maatje bevestigen de wielen aan de nieuwe pmd-kliko. Foto: Bob Awick

Eerste nieuwe pmd-kliko

BLARICUM - Wethouder Liesbeth Boersen van Blaricum heeft vrijdag één van de eerste pmd-containers overhandigd aan inwoner Karin Maatje. Zij deed dit samen met Daniël Walkot van de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD). De container van de Blaricumse Maatje is een van de eerste van de 23.000 containers voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd) die het GAD in Blaricum, Laren en Huizen de komende zes weken gaat verspreiden.

Karin Maatje, die de nieuwe kliko in ontvangst nam, deed afgelopen winter mee met de campagne '100 huishoudens in 100 dagen 100% afvalvrij'. Daarbij lieten 170 gezinnen in de regio zien dat het zonder veel moeite goed mgelijk is om veel minder restafval over te houden dan het gemiddelde in de Gooi- en Vechtstreek. Maatje is erg blij met de nieuwe container, omdat het scheiden van afval daardoor nog gemakkelijker wordt. Erg gauw zal deze trouwens niet vol zitten bij dit Blaricumse gezin van vier. Niet dat ze heel fanatiek zijn, maar ze letten er op wat ze in huis halen en wat ze weggooien. En natuurlijk zo veel mogelijk scheiden. Samen hebben ze nog geen kilo restafval per week.
Ook Peter Smit, een andere deelnemer van de afvalvrij-campagne in Blaricum, zal de nieuwe grijze bak met oranje deksel met plezier tegemoet zien. Eerder zei hij in deze krant dat meedoen aan de actie gemakkelijker was dan hij van tevoren dacht, maar dat hij de plastic zakken wel graag zou willen inruilen voor een pmd-container.

Gesprekken
"We hebben gesprekken gevoerd met bewoners en geënquêteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste huishoudens de voorkeur geven aan een pmd-container boven een plastic zak om dit soort afval te scheiden", licht de woordvoerder van de afvalstoffendienst de keuze voor de nieuwe bak toe. "Ook is er eerder een proef geweest waarin bewoners de pmd-container konden uitproberen. Verreweg de meeste deelnemers waren enthousiast over de nieuwe kliko."

Hoogbouw
Het verspreiden van de nieuwe containers over alle huishoudens duurt ongeveer zes weken. Ook bewoners van hoogbouw krijgen een gezamenlijke ondergrondse container voor pmd. De afvalstoffendienst is nu in overleg met inwoners zonder eigen tuin over de meest geschikte locatie voor de ondergrondse afvalinzameling. "De mensen kennen hun eigen woonomgeving het beste. Daarom vonden we het belangrijk om hen vanaf het begin te betrekken bij onze locatieplannen voor nieuwe containers" , aldus de GAD-zegsvrouw . Het overleg heeft volgens haar misverstanden voorkomen. "Bewoners konden in een aantal gevallen goed aangeven waarom plekken die wij in gedachten hadden voor de containers ongeschikt waren. Gelukkig kwamen ze ook met goede alternatieven. Eind juni zijn alle inspraakrondes geweest en kunnen we aangeven waar de nieuwe ondergrondse kliko's komen."