Hanneke Huibers werkt mee aan het Herdenkingsconcert.
Hanneke Huibers werkt mee aan het Herdenkingsconcert.

'Je moet kunnen herdenken op een manier die bij je past'

WEESP - De 4 meiceremonie mag dan verlopen volgens een strak draaiboek, over de invulling van de avond wordt elk jaar zorgvuldig nagedacht. In Weesp heeft dat geleid tot een breed programma waarin er voor iedereen ruimte is.
Hou je de focus op de Tweede Wereldoorlog of maak je steeds meer een verbinding met slachtoffers van andere oorlogen? Dat is een discussie die al langer speelt en waar ook de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp mee te maken heeft. In Weesp ligt de focus van de ceremonie op de Ossenmarkt nog steeds vooral op WOII, maar daaromheen is er volop ruimte voor verbreding.

door Marieke van Veen

'Vrede en vrijheid'
Een mooi voorbeeld is het herdenkingsconcert in de Grote Kerk waar uiteenlopende Weesper musici een bijdrage aan leveren. Een van hen is pianiste/zangeres Hanneke Huibers. Ze woont sinds 2000 in Weesp en heeft al verschillende keren de herdenking op de Ossenmarkt bijgewoond en daar met haar eigen koor ook weleens een bijdrage aan geleverd. Voor haar draait de 4 meiherdenking niet zozeer om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar om "erbij stil te staan dat wij in Nederland vrede en vrijheid hebben en het besef dat dit op veel plekken in deze wereld helaas nog niet zo is". Huibers kijkt uit naar donderdag: "Martijn Voorvelt heeft in overleg met ons een prachtig programma samengesteld. Sommige stukken zijn heel fijn en toegankelijk, andere zijn heftig en pijnlijk. Het een is klassiek, het ander modern. De verbinding zit in thema's als rouw verzet en hoop." Ze hebben vrijwel allemaal al wel eens opgetreden in de Grote Kerk, maar aanstaande donderdag doen de deelnemende musici dat voor het eerst samen: "Heel spannend, want we zijn allemaal zo verschillend. Het wordt heel divers, en ook heel mooi denk ik."

Sjoerd Huisingh van Stichting Nationale Herdenkingen Weesp verwacht er ook veel van: "Al bij de eerste bespreking over het concert rolden de ideeën over tafel. Het was ons als comité al snel duidelijk dat wij ons er verder niet mee hoefden te bemoeien. Er wonen vandaag de dag opvallend veel professionele musici in Weesp en ook bij de amateurgezelschappen ligt de lat hoog. We konden dit met een gerust hart aan deze mensen overlaten."

De ceremonie op de Ossenmarkt trekt jaarlijks honderden Weespers naar het monument. Huisingh kan zich voorstellen dat dit programma voor sommige mensen genoeg is, maar hoopt ook dat een groot deel rond 20.30 uur meegaat naar de Grote Kerk: "Vorig jaar hadden we op een grotere opkomst gehoopt. De kans op een volle kerk is nu wel groter, omdat er alleen maar Weespers aan dit concert meewerken. Dat zorgt toch voor meer verbinding. Alleen het concert bijwonen en de ceremonie overslaan mag natuurlijk ook. Je moet kunnen herdenken op een manier die bij je past, ook dat is vrijheid. De entree van het concert is overigens gratis."

Op snhw.nl is het programmaboekje van het concert te vinden. Kijk voor het volledige 4 meiprogramma op P11.

De focus van de ceremonie op de Ossenmarkt ligt op WOII
Sjoerd Huisingh van snhw.nl.