Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Aanrommelen

Stop nou toch eens met rommel op straat gooien!

Het is een zin die zomaar uit de mond van elke Weesper zou kunnen komen. Wij rommelen wat aan met z'n allen! Vuilnis wordt op straat gegooid, in heggen gestopt, over de schutting gekieperd, in tuinen gemikt. Wat moet een Weesper ook met lege friteszakjes, frisdrankblikjes of snoeppapiertjes? Gewoon op straat gooien toch? We zien dat allemaal weleens gebeuren, maar wat dan? Vaak denken we: het helpt toch niets als ik er iets van zeg... En we zeggen er dus niets van. Zijn we daar blij mee?

Voortaan telkens vriendelijk vragen: wil je jouw rommel in een vuilnisbak stoppen?, is misschien toch een goed plan. Mensen kunnen hun rommel wel overal op straat gooien en dan mogen wij daar zeker niets van zeggen? Ik dacht het dus wel! Commentaar geven op straatvervuilers doen we veel te weinig. De nadelige gevolgen van rommel maken zijn ongeveer afwezig. Wordt er in Weesp weleens een boete voor gegeven? Gekleurde afvalbakken voor gescheiden inzameling? Leuk, maar onvoldoende. Een Weesper opschoondag van bijvoorbeeld basisscholen in Aetsveld? Heel leuk, maar onvoldoende. Wij, jong en oud, moeten elkaar erop aanspreken. Bang voor een grote mond of een brutale reactie? Laat je niet van de wijs brengen... Op boosheid van een rommelkont reageer je met: "Reken op commentaar als je rommel op straat gooit." Herhaal deze tekst en de vraag vriendelijk een paar keer. Gewoon doen! Heus, het gaat werken.

Ik heb weleens gedacht... als ik nou eens al de rommel uit mijn tuin zou verzamelen: lege verpakkingen van allerlei drankjes (blikjes, flesjes, cellofaanzakjes), repen en snoepjes. Boterhamzakjes, broodkorsten en klokhuizen zijn duidelijk in de minderheid. Er zou een mooi afvalkunstwerk van te maken zijn. Misschien kunnen we naast Weespers aan de Wand een tentoonstelling organiseren van alle kunstwerken gemaakt van rommel die Weespers uit hun tuin of van hun stoep hebben gehaald. Een naam voor deze tentoonstelling ligt voor de hand: 'Weespers in Vuilnisland'. Het heeft iets van Alice in Wonderland, net zo verrassend en fantastisch en toch anders. Wie doet er mee?