Tijdens schooltijd gaat het mobieltje van Frits, Amber en Marit in de kluis.
Tijdens schooltijd gaat het mobieltje van Frits, Amber en Marit in de kluis. Foto: Bob Awick

Smartphone even de kluis in

HUIZEN - De mobiel de hele dag in de kluis tijdens de examenvoorbereidingen. Op scholengemeenschap Huizermaat is een succesvolle proef bezig in aanloop naar de examens. Leerlingen van 4 mavo zijn zeer enthousiast over het initiatief, dat van een andere school kwam overwaaien. "De concentratie is veel beter."

Sinds begin maart heeft een groot gedeelte van de 4-mavoleerlingen van de Huizermaat geen telefoon meer bij zich tijdens de lessen. "Eerder hadden zij met de mentoren besproken dat voor een succesvolle eindspurt in de voorbereiding op het examen de afwezigheid van hun smartphone heel behulpzaam zou zijn", aldus de schoolleiding.

De regel is simpel: bij binnenkomst gaat je mobiel de kluis in. "Je doet hem dan ook niet op stil of in je tas. Hij blijft daar de hele dag", vertelt Marit. Zij is een van de leerlingen die meedoet met de actie. "Als ze er toch achter komen dat je een mobiel mee hebt, nemen ze hem in en krijg je hem aan het eind van de dag weer terug."

Het grootste gedeelte van de leerlingen houdt zich dan ook aan de regel. "Sommige zijn erop tegen en weigeren om mee te doen. Maar bij anderen zie je wel een omslag. Die wilden in het begin niet meedoen, maar zijn wel om", vertelt Marit. Zo heeft de regel een goede invloed op de concentratie. "Je merkte dat kinderen altijd stiekem op hun mobiel zaten en daarom niet bezig waren met de les. Bij ons in de klas waren dan ook veel mensen met slechte cijfers", vertelt ze.

Klasgenoot Amber merkt dat ze veel meer tijd heeft voor haar huiswerk. Ook medestudent Frits merkt dat de verandering positieve vruchten afwerpt. "Qua Nederlands is het heel erg vooruitgegaan. Iedereen staat een voldoende en dat was niet zo. De concentratie is veel beter. Leerlingen zijn veel meer betrokken bij de les en vragen ook meer." Daarnaast heeft het ook een positieve invloed op de pauzes. "Je ziet dat veel meer mensen met elkaar aan het praten zijn", vertelt Frits. Ook Marit en Amber zien de verandering. "Mensen zijn veel socialer en kijken niet meer de hele tijd op hun telefoon. Als we nu ook samen zijn met vrienden spreken we af dat we de telefoon aan de kant leggen", vertellen ze.

De leerlingen van 4 mavo hebben nog ongeveer drie weken voordat de eerste examens beginnen. "Ik ben op dit moment veel aan het leren voor Engels en biologie. Dat is gewoon heel veel. Ik maak veel oefenexamens", vertelt Marit. Frits is ondertussen ook hard aan het blokken. "Ik ben hard aan het leren voor aardrijkskunde, dat is echt een leervak. En het interesseert me ook niet heel erg." De mentoren en docenten op de Huizermaat zijn zeer trots op de leerlingen.

Ondanks de spanning zien de studenten de examens positief tegemoet. Nog even blokken en dan kunnen de toetsen beginnen.