Keanu de Boer (11 jaar) is het jongste lid.
Keanu de Boer (11 jaar) is het jongste lid. Foto: Karin van Leeuwen

Petanqueclub De Gooiers op zoek naar jonge spelers

HILVERSUM - Is petanque een sport voor mensen op leeftijd? In Hilversum denken ze daar anders over. Daar was het NK Tête-à-Tête bij De Gooiers.

Rob Steinpatz kijkt tevreden rond. Tweeënhalf jaar geleden is hij bij de club gekomen. Een uiterst actieve vrijwilliger is hij, geen lid van het bestuur, maar projectmatig zit hij als een spin in het web. Voor dit NK Tête-à-Tête heeft hij de communicatie op zich genomen. Trots kijkt hij rond. "Kijk nou toch naar de omgeving. Dit is toch een paradijsje?" Is petanque niet een sport voor mensen op leeftijd dan? De vrijwilliger lacht. Knikt met zijn hoofd. Ja. De eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat het vooral veertigers en vijftigers zijn die de ballen ter hand nemen.

"Petanque is een rustige sport waarbij het nodig is je goed te concentreren. Dat betekent dat je je emoties in bedwang moet houden", legt Bonardius uit. Om de boules te werpen is geen explosieve kracht nodig, maar juist souplesse. Doordat explosieve kracht niet nodig is, kan het spel tot op hoge leeftijd worden gespeeld. Zo draait elke week een dame van 95 jaar haar Hyundai de parkeerplaats op om het spelletje te spelen. Voordeel van petanque, vindt Steinpatz, is dat je het lekker buiten kunt doen.
Sponsor van de vereniging is Guus Vonck (48). Al lang fervent petanquer. "Ik kwam ermee in aanraking toen ik als jochie op vakantie was in Spanje. Later, toen ik een jaar of zestien was, ben ik in Nederland lid geworden van de club", vertelt Vonck tussen twee wedstrijden in. Wat de sport hem brengt? Vooral veel plezier. Er waren tijden dat hij op hoog niveau speelde, toen trainde hij dertig tot veertig uur per week. Nu heeft hij veel minder tijd dan vroeger.