De legervoertuigen bereiken de Herengracht, waar ze ruim anderhalf uur bleven staan.
De legervoertuigen bereiken de Herengracht, waar ze ruim anderhalf uur bleven staan. Foto's: Marieke van Veen

WEESP - Met Weesp Bevrijd heeft Weesp er een prachtig evenement bij. Wat was het zaterdag genieten van al die mooie voertuigen, de uitstekende sfeer en het heerlijke weer.

Rond 12.30 uur arriveerde de bevrijdingsstoet in Weesp. Via de Hugo de Grootlaan reden een kleine honderd authentieke legervoertuigen het centrum binnen, richting Herengracht. Tussen de trucks, jeeps en zware voertuigen door waren ook brommers en motoren te zien. Alle accessoires waren tot in het kleinste detail in stijl en ook de inzittenden waren passend gekleed.

Het Gooi Bevrijd deed in 2016 voor het eerst Weesp aan. Weesp Marketing is hierop ingehaakt met Weesp Bevrijd. Naast de vele tientallen oude oorlogsvoertuigen en (internationale) veteranen waren er dit keer ook livemuziek, kinderactiviteiten en horeca op de Herengracht. En met succes. Het evenement trok vele honderden enthousiaste bezoekers naar de binnenstad.

Als bonus trok de in Nederland nog enige vliegende Supermarine Spitfire ronkend een paar rondjes laag over Weesp. Dit zilverkleurige toestel vocht nog mee tijdens D-day op 6 juni 1944.

Zo reden de soldaten in 1945 ook door de straten.
Jurgen Westerheijden stuurde ons deze foto van de Spitfire boven Weesp.
Hartelijke woorden voor D-day-veteraan David Teacher.
Legerstijl tot in detail: let op de biertjes.
De eigenaren vertellen trots over hun voertuig.
Een fiets is ook een legervoertuig.