Ellick Keeven is een van de 15 schippers van de 'welkom-in-Weesp-boot'.
Ellick Keeven is een van de 15 schippers van de 'welkom-in-Weesp-boot'. Foto: Marieke van Veen

'Altijd als we varen stoppen er mensen om foto's te maken'

WEESP - Toen Ellick Keeven vorig jaar zonder werk kwam te zitten, wilde hij graag iets leuks en nuttigs doen met zijn vrije tijd. Een goede vriendin wees hem op de 'welkom-in-Weesp-boot' De Vuurlinie, waarvoor schippers werden gezocht. Ze wist dat Keeven altijd graag op het water was, maar zelf geen boot meer had. Een gouden tip.

door Marieke van Veen

"Ook al is De Vuurlinie een motorboot, mijn zeilervaring komt me wel goed van pas. De Vuurlinie vangt vanwege zijn vorm snel wind en is dan wat lastiger te besturen. Ik heb in het begin wel even moeten wennen, maar nu gaat het prima."

Vergaderingen en partijtjes
We spreken Keeven terwijl hij bij 't Helletje zit te wachten op passagiers. Het tweede vaarseizoen van De Vuurlinie is begonnen, maar de passagiersstroom blijft nog een beetje achter: "Het is natuurlijk ook nogal fris voor de tijd van het jaar." Sinds de 'welkom-in-Weesp-boot' in juni vorig jaar in de vaart werd genomen, heeft Keeven er al heel wat vaartochtjes opzitten: "Zowel tijdens de vaste afvaarten op dinsdag en zaterdag als boekingen. Het college heeft eens op de boot vergaderd, we hebben al wat families aan boord gehad en we zijn ook weleens uitgevaren voor een kinderpartijtje."

Bezienswaardigheid
Altijd als Keeven De Vuurlinie over de Vecht manoeuvreert ziet hij fietsers en wandelaars stoppen om een foto van het opvallende vaartuig te maken. "Het is echt een bezienswaardigheid, mensen reageren altijd heel leuk. In het begin van de plannen was ik nog niet bij Weesp Marketing betrokken, maar ik ben op de hoogte van het feit dat er ook wat bezwaren waren tegen een varend vestinghuisje. Maar volgens mij heeft iedereen in Weesp De Vuurlinie inmiddels in zijn hart gesloten."

Nieuwe baan
De Weesper heeft net te horen gekregen dat hij binnenkort weer aan het werk kan: "Daar ben ik uiteraard heel blij mee, maar het betekent wel dat ik als schipper minder inzetbaar zal zijn. Het maken van de roosters en het afhandelen van reserveringen blijf ik gewoon doen. En als het kan, sta ik natuurlijk wel aan het roer, want ik vind dit veel te leuk om te doen."

De Vuurlinie vaart meerdere keren per week: dinsdag om 10.00 en 12.15 uur en zaterdag om 14.25 uur. Meevaren kost 9 euro per persoon, inclusief 1 x koffie of thee bij 't Helletje en 1 x koffie of thee bij Uit & Meer. Kaarten zijn te koop bij 't Helletje. Er is plek voor 12 passagiers. De boot vaart in 40 minuten naar Fort Uitermeer, met daar een stop van circa een half uur. Daarna vaart de boot weer terug naar de Stationsweg. Op woensdag is de Vuurlinie onderdeel van 'Historisch Weesp', een arrangement inclusief wandeling, lunch en proeverij. Groepen kunnen de boot ook boeken, bijvoorbeeld voor een familie-uitje of een zakelijk event. In dat geval zijn de kosten 75 euro per uur, met een minimumafname van twee uur.