Feest in de kleedkamer in Haarlem, daarna snel terug naar Weesp voor het echte feest. Foto: Selectie Zondag 1

Toch kampioen: wat Ajax niet lukt, lukt FC Weesp wel

WEESP - Kampioen worden, in theorie kon het. Maar hoe groot was de kans dat koploper Bloemendaal het in de kampioenswedstrijd zou laten afweten tegen het een-na-laatste Arsenal? Toch gebeurde dat en door zelf uit te winnen van Olympia verraste FC Weesp vriend en vijand met het binnenslepen van het kampioenschap.

door Marieke van Veen

Het was een zenuwslopende zondag voor de spelers, de leiders en de supporters van FC Weesp. Weesp moest sowieso winnen om nog een kans te maken. Dat lukte, met redelijk gemak.

Coach Mario Rijnsburger: "We waren de hele wedstrijd de betere ploeg. Meer balbezit, meer initiatief. De eerste treffer viel in de 36e minuut, een kopbal van Marcin Kmiecik. Vlak voor rust misten we een penalty, maar in het begin van de tweede helft wist Ramon Westland een strafschop wel te verzilveren en werd het 0-2. Even later kregen we echter een tegendoelpunt voor onze kiezen. In de 74e minuut van de wedstrijd werd het nog 3-1, dankzij een sterk doelpunt van Rick van der Burg."

Die drie belangrijke punten waren in the pocket, maar het was nog te vroeg om te juichen. Op het moment dat de scheidsrechter in Haarlem affloot, wist Rijnsburger nog niet zeker wat Bloemendaal had gedaan. Namens FC Weesp was Michel van Gemert in Amsterdam gaan kijken naar ASV Arsenal - BVC Bloemendaal. Hij had Rijnsburger tijdens de wedstrijd al laten weten dat Bloemendaal achterstond, maar de eindstand was nog niet bekend. Rijnsburger: "We konden hem niet bereiken. Pas na een paar zenuwslopende minuten kwam het verlossende telefoontje: toch kampioen!" Een bizarre ontknoping van het seizoen: FC Weesp stond afgelopen seizoen lange tijd bovenaan, maar werd na een paar mindere wedstrijden in april voorbijgestreefd door Bloemendaal.

De Weespers sprongen vlak na het goede nieuws onder de douche om zo snel mogelijk terug naar Weesp te kunnen. Daar werd het kampioenschap uitgebreid gevierd. FC Weesp promoveert naar de 2e klasse.

Zenuwslopende minuten na de winst: wat had Bloemendaal gedaan?
Olympia - FC Weesp eindigt in 1-3.