De Grote Kerk was redelijk vol, met meer dan 200 belangstellenden.
De Grote Kerk was redelijk vol, met meer dan 200 belangstellenden. Foto: Christian Pfeiffer

Veel op gevoel, weinig feiten op toekomstavond

WEESP - De Weespers hebben de voor- en nadelen van een samengaan met Amsterdam tegenover Gooise Meren op een rijtje gezet. Op gevoel. Want feitelijke onderbouwingen ontbreken vooralsnog, waarmee meteen een groot kritiekpunt op de sessie 'Weespers aan het woord' is genoemd.

door Christian Pfeiffer

Ruim 200 Weespers waren maandagavond naar de Grote Kerk gekomen om daar de resultaten aan te horen van maanden van discussiƫren over de toekomst van de stad. Nu Weesp niet meer zelfstandig door kan gaan, hebben we twee smaken om uit te kiezen: Gooise Meren of Amsterdam. Dat werd in de kerk omkleed met presentaties, voordrachten en een panel.
250 Weespers hebben 15 gesprekken bijgewoond van onderzoeksbureau Tertium dat al die gesprekken heeft gebundeld in een rapport dat 'Weespers aan het Woord' heet. Dat rapport werd maandag aangeboden aan de gemeenteraad en moet de Weesper inbreng grotendeels vertegenwoordigen in de gesprekken die de gemeenteraad de komende maanden over de toekomst van de stad gaat hebben.

De drukte in de Grote Kerk geeft aan dat het onderwerp steeds meer begint te leven. Weespers voelen zich steeds meer betrokken bij de toekomstgesprekken over de stad, maar er is ook een groot kritiekpunt: er zijn geen cijfers. Alle gesprekken die de afgelopen maanden zijn gevoerd, zijn op basis van emotie en onderbuikgevoelens. Niemand weet nog eigenlijk wat de consequenties zijn van de besluiten die gaan komen.

Met dat idee in het achterhoofd een paar meningen uit het rapport 'Weespers aan het woord': "Amsterdam heeft veel invloed in de regio en biedt veel werkgelegenheid. Gooise Meren daarentegen is een jonge gemeente waarin we kunnen pionieren en er is een relatief grote stem van Weesp bij een samengaan." Aan de negatieve kant: "In Amsterdam raakt Weesp ondergesneeuwd en volgebouwd en raakt de afstand tot de politiek veel groter. Gooise Meren heeft als nadeel dat er te weinig geld voor alle voorzieningen is en zijn er weinig sociale huurwoningen."

De gevraagde feitelijke onderbouwingen komen er aan. Binnen enkele weken worden er onderzoeken verwacht waarin de toekomstkeuze met feiten wordt onderbouwd. Weespers wordt voor de rest nog gevraagd om zitting te nemen in een speciaal Toekomstpanel dat als een klankbord gaat functioneren tijdens de verdere discussie. Er wordt de komende weken een definitieve lijst gemaakt met 'kernwaarden', onderhandelingspunten voor de gemeente. Begin november neemt de gemeenteraad dan een besluit: Amsterdam of Gooise Meren, samenwerken of fuseren. Zo werd ook nog toegelicht aan het einde van de (iets te) lange avond in de kerk.
Dan is het uiteindelijk ook nog de vraag wat de provincie Noord-Holland van alle plannen in Weesp vindt. Dat moet ook in november duidelijk worden, want dan neemt Gedeputeerde Staten een besluit over hoe zij de toekomst van de regio en Weesp zien.

Het is nu aan de gemeenteraad om verder te praten