In Poolse klederdracht in Houston.
In Poolse klederdracht in Houston.

'Heel raar om weer even in mijn eigen bed te slapen'

WEESP - Vier en een halve maand geleden stapte Janneke de Groot uit Weesp op het vliegtuig richting Amerika. Ze sloot zich daar aan bij Up with People, een groep studenten die de wereld rondreist. Onlangs streek het gezelschap neer in Nederland en was Janneke een weekje thuis.

door Marieke van Veen

Inmiddels zit de zangeres in Belgiƫ, daarna volgen Zwitserland en Duitsland nog. In juni is het klaar en komt ze terug naar Weesp.

"Ik ben klaar met de middelbare school, maar nog te jong voor de kleinkunstacademie of het conservatorium. Ik wilde dit tussenjaar gebruiken om mezelf en de wereld beter te leren kennen."

Sinaasappels
De studenten uit alle windstreken hebben elkaar ontmoet in Denver. Daar werd een voorstelling met zang en dans in elkaar gezet. Hiermee trekken ze rond, verblijvend in gastgezinnen. De shows worden gecombineerd met vrijwilligerswerk. Janneke kijkt met veel plezier terug op Orange County: "Daar was een sinaasappelplantage omgebouwd tot vluchtelingenopvang. De vluchtelingen hadden moeite zich te mengen in hun nieuwe samenleving, het traject gaat veel te snel. Ondertussen bleven de sinaasappels maar hangen, niemand plukte ze omdat de plantage zijn functie kwijt was. Toen zijn we met de vluchtelingen sinaasappels gaan plukken. Een sociale bezigheid, die ook voedselverspilling tegen ging."

Onlangs streek Up with People neer in Leiden. Janneke sliep toen een weekje thuis in Weesp: "Slapen in mijn eigen bed, douchen in mijn eigen badkamer, hagelslag op brood... Raar, maar ook erg fijn."