Kitty Jong (PvdA) stapt uit de gemeenteraad.
Kitty Jong (PvdA) stapt uit de gemeenteraad. Foto: Marieke Wijntjes

'Het kinderarmoedebeleid kan ik zelf net niet meer meemaken'

WEESP - Kitty Jong (PvdA) vertrekt uit de gemeenteraad van Weesp. Ze is gekozen in het dagelijks bestuur van vakbond FNV. Deze belangrijke functie is niet te combineren met de lokale politiek. Ook haar werk binnen de Vrije Universiteit van Amsterdam legt ze neer.

door Marieke van Veen

Binnen 2 jaar van het sectorbestuur naar het dagelijks bestuur van de FNV, je zit daar helemaal op je plek?
"Ik kom uit een echt vakbondsnest. Ik weet niet beter dan dat mijn ouders lid waren van de vakbond. Zelf kwam ik op mijn 25ste in een arbeidsconflict terecht en ondervond toen aan den lijve het belang van de vakbond. Bij een andere werkgever heb ik een ondernemingsraad opgericht én een actiegroep tegen een reorganisatie."

Zie je binnen dat dagelijks bestuur een specifieke rol voor jezelf weggelegd?
"Het is nog zo vers, daarover moeten we het nog gaan hebben. Ik zou heel graag de bredere maatschappelijke rol die de FNV in mijn jongere jaren vervulde weer prominent terug willen zien: een bond die ook strijdt tegen ongelijkheid en racisme. Ook zou ik me graag willen inzetten om de aansluiting op de leden nog beter te krijgen. Dat is met het instellen van sectorbesturen al wel in gang gezet, maar het kan veel beter."

Hoe lang zit je al in de Weesper gemeenteraad?
"Dat was maandag op de kop af drie jaar. Dat weet ik zo goed omdat het ook de verjaardag van mijn zoon is. Peter Eijking werd wethouder en daarom kwam er een plek vrij in de PvdA-fractie."

Wat is het mooie aan raadswerk?
"Dat je op lokaal niveau een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan het beter maken van de samenleving. Mensen denken weleens dat je als burger niets te zeggen hebt, dat is niet waar. Maar het gaat niet vanzelf."

Welk dossier ging jou het meest aan het hart?
"Het kinderarmoedebeleid dat ik - en dat bedoel ik niet protserig - zelf nog op de kaart heb gekregen. Binnen de Adviesraad Sociaal Domein hoorden we dat in 2012 400 kinderen in Weesp in armoede leefden. Dat trof me diep. Ik ben bang dat het er inmiddels nog wel meer zijn. In juni behandelt de gemeenteraad een pakket aan maatregelen. Ik neem in de raadsvergadering van juni afscheid, dus ik kan daar helaas zelf niet meer over meebeslissen."

Vind je het niet jammer dat je je termijn niet kunt afmaken?
"Absoluut. Toen op jullie site het bericht verscheen dat ik ging stoppen, stonden daar al snel verwijtende reacties onder. Ik ga voor het grote geld, ik wil een luizenbaantje en ik laat mijn kiezers in de steek, dat soort opmerkingen. Nou geloof me, een luizenbaantje is het bepaald niet en dat grote geld valt helaas ook wel mee. De waarheid is dat ik geprobeerd heb bij de FNV voor elkaar te krijgen dat ik raadslid mocht blijven, maar daarvoor kreeg ik geen toestemming. Misschien is dat ook wel goed: mijn man wil me zo af en toe ook nog weleens zien."