Khalid Benlahsen met de schaal voor een uitzinnige Coolsingel.
Khalid Benlahsen met de schaal voor een uitzinnige Coolsingel. Eigen foto

'Feyenoord is nog groter dan ik dacht'

WEESP - Weesper Khalid Benlahsen is sinds dit jaar de keeperstrainer bij de selectie van Feyenoord. Dus stond ook hij vorige week met de kampioensschaal op de Coolsingel. "De club is nog groter dan ik dacht."

door André Verheul

Hoe was de Coolsingel?
"Geweldig. Fantastisch. Om 10.00 uur 's morgens was de stad al bomvol. Het was een fantastisch feest, ook na de wedstrijd in de Kuip al. Daar heb ik heel erg van genoten."

Met welk gevoel ging je vorige week zondag naar het stadion?
"Met een goed gevoel, zeker. Die week na Excelsior hebben we prima kunnen werken. We hebben geen twijfel gehad, we wisten dat we thuis van Heracles konden winnen. Mijn rol was om de keepers voor te bereiden op die wedstrijd door te wijzen op de speelwijze van Heracles die voor de keeper relevant is, zoals voorzetten en afstandsschoten. Verder was het zaak om alles juist zo normaal mogelijk te doen. Pas als je in zo'n laatste week ineens dingen anders gaat doen, roep je het onheil over je af. Met Brad Jones en Kenneth Vermeer hebben we twee ervaren keepers. Brad speelde in de Premier League, Kenneth is met Ajax al vier keer kampioen geworden, die raken echt niet in de war. Zij stralen die rust ook uit naar de andere jongens."

Keeper Brad Jones speelde een belangrijke rol. Hij stond er meteen en pakte punten voor het team.
"Hij heeft het heel goed gedaan. Een ervaren jongen, kende de Nederlandse competitie al, was transfervrij. Toen Kenneth Vermeer langdurig geblesseerd raakte moest de club natuurlijk een vervanger halen. Ik heb daarin wel mijn advies gegeven. In mijn ogen was Brad de beste optie. Dan moet het allemaal nog rondkomen - en dat is uiteindelijk gelukt. Het heeft goed uitgepakt."

Is dit ook jouw titel?
"Nee. Daar ben ik te nuchter voor. De spelers hebben het gedaan, zij staan op het veld."

'Ik zag hier in Weesp ineens jongetjes met Feyenoordshirts'

Maar Khalid, jij werkt elke dag met ze, je vervult een belangrijke rol…
"Maar de spelers doen het. Ik geef alleen maar aan. Natuurlijk ben ik onderdeel van de club, dus ik voel me zeker kampioen. Maar ik zal niet roepen dat het mijn kampioenschap is."

Loop je dan wel iets vrolijker door Weesp nu?
"Haha, dat wel. En zeker vrolijker dan na die wedstrijd tegen Excelsior. Dat hebben ze thuis ook gemerkt, daar was ik behoorlijk ziek van. Ik ga vrij vrolijk door het leven - en nu iets meer dan normaal."

Opvallend misschien dat er ook volop Feyenoord-supporters uit Weesp zich nu laten zien.
"Feyenoord-supporters zitten door heel het land, dus ook in Weesp. Wat ik leuk vond: laatst zag ik jongetjes hier in een Feyenoordshirt en met een Feyenoordvlag voorbijrennen. Hé, dacht ik, dat heb ik in Weesp nog niet eerder gezien."

Jullie zijn nu kampioen, gaan de Champions League in. Wordt volgend seizoen anders?
"Nee, voor volgend seizoen verwacht ik niet veel anders. We hebben het afgelopen seizoen goed gewerkt en we zijn daar succesvol mee geweest, dat gaan we niet veranderen. Ondanks de Champions League. Ja inderdaad, ik ben nuchter en dat zal altijd zo blijven. Misschien is dat wel de basis van succes. Ik heb alles op mijn eigen manier gedaan: de tijd genomen, hard werken, kwaliteiten ontwikkelen. Dat wordt binnen de club gewaardeerd en daardoor ben nu ook gekomen waar ik ben. En daardoor ben ook ik dus kampioen geworden."

Feyenoord won eerder dit seizoen van Manchester United, nog tips voor Ajax?
"Een finale is een wedstrijd op zich. Ik heb dus geen tips. Het gaat om details, zoals wie scoort het eerste. Dat Ajax de finale speelt is heel goed voor het Nederlandse voetbal."
Terug naar Feyenoord: wat heeft je in de afgelopen week het meest verbaasd?
"Je weet dat de fans hunkeren naar de titel. Maar die middag in het stadion, die stemming, die sfeer, dat fanatisme… Ik had wel wat meegekregen van eerdere successen, maar zoals De Kuip die middag sidderde, dat heb ik echt nog nooit zo meegemaakt. De club is nóg groter dan ik dacht."