In Weesp maakt onder meer de Kringloper deel uit van de Tomingroep.
In Weesp maakt onder meer de Kringloper deel uit van de Tomingroep. Foto: Ruth van Kessel

Sneller vanuit de bijstand naar de Tomingroep

WEESP - Sinds 2015 zijn er vier Weespers aan het werk gegaan bij de Tomingroep. Het verhaal dat er op grote schaal Oost-Europese arbeidskrachten worden ingezet, is volgens het college van B en W ongenuanceerd.

door Christian Pfeiffer

Enkele weken geleden bracht het televisieprogramma 'Nieuwsuur' naar buiten dat er in sociale werkplaatsen op grote schaal Oost-Europese arbeidskrachten worden ingezet, terwijl deze plaatsen zijn bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook bij de Tomingroep zou dit gebeuren.

De Tomingroep is het sociale werkbedrijf voor deze regio en alle gemeenten werken met de Tomin samen om mensen die bij de gemeente in de bijstand lopen, via het bedrijf weer aan het werk te krijgen. Het inzetten van andere arbeidskrachten kost zo aan allebei de kanten geld: de Tomin wordt betaald vanuit de overheid en de gemeente moet aan de andere kant ook de bijstand blijven betalen.
Regionaal was hierdoor grote politieke onrust over het nieuws. In Weesp kwamen er vragen van de PvdA. Het college van B en W stelt in een recente brief de Weesper gemeenteraad nu gerust, het ligt allemaal iets genuanceerder, zo schrijven ze. "ln totaal bestaat 0,4 procent uit Oost-Europese uitzendkrachten."

"Het gaat om zeven mensen die tijdelijk worden ingezet om acute pieken - binnen vooral niet-gemeentelijke opdrachten - op te vangen. Er is dus absoluut geen sprake van een structureel tekort aan personeel waar Oost- Europese uitzendkrachten op worden ingezet", zo staat in die brief.
De Tomingroep telt in totaal 1.587 medewerkers. Van dit totaal werken er 1.132 mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt bij het bedrijf. "Het gaat hier om 1045 medewerkers die voorheen een bijstandsuitkering ontvingen op grond van de Participatiewet."

Vanaf 2015 hebben 71 mensen uit de regio Gooi & Vechtstreek een baan gekregen bij de Tomingroep vanuit de bijstand. Daarvan zijn er 4 uit Weesp, 8 uit Gooise Meren en 31 uit Hilversum en 23 uit Huizen, Blaricum, Laren en Eemnes. Toch gaan de colleges van de regiogemeenten samen met de Tomingroep kijken of het aannameproces verder versneld kan gaan worden, zodat de Tomingroep in tijden van hoge werkdruk nog sneller kan terugvallen op arbeidskrachten uit de regio.

Vier Weespers gingen vanaf 2015 aan de bak bij de Tomingroep