De oranje bak wordt stapsgewijs 'uitgerold'. In Weesp krijgen we ze in het najaar van 2018.
De oranje bak wordt stapsgewijs 'uitgerold'. In Weesp krijgen we ze in het najaar van 2018. Foto: Bob Awick

Daar komt afvalbak nummer vier

WEESP - Het ophalen van afval gaat veranderen. De GAD komt met nieuwe afvalbakken, meer ondergrondse containers en een nieuw ophaalschema. De veranderingen worden gefaseerd in de regio uitgevoerd, Weesp is in het najaar van 2018 aan de beurt.

Doordat we afval steeds meer scheiden, is er geen grote grijze bak voor restafval meer nodig. Een kleintje van 140 liter is genoeg. Daar staat de komst van een oranje afvalbak tegenover. Hier gaan de plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd) in. Dat betekent voor veel huishoudens kliko nummer 4, naast de grijze, de groene (gft) en blauwe (papier).

De oranje pmd-bak komt in de plaats van de losse zakken waarmee het pmd-afval nu wordt ingezameld en die vaak wegwaaien als ze op de vuilnisman liggen te wachten. Bovendien krijgt niet iedereen vier kliko's. Wie zijn afval liever zelf gescheiden wil inleveren, mag dat ook doen. Daarnaast is het zo dat in krappe woningen een maatoplossing moet worden gevonden, zo legt milieuwethouder Herman Tuning uit. "Soms is het veel te krap voor één of meerdere kliko's. We gaan de komende periode samen met de betreffende bewoners kijken naar de beste oplossing. Dat zou een extra ondergronds inzamelpunt in de wijk kunnen zijn."

Voorkeur
Maar ook velen die wel een ruime tuin met schuur hebben, houden het minischeidingsstation liever buiten de deur. "Een beetje te veel van het goede", antwoordt een mevrouw uit Weesp op een vraag van GooiTV, dat over dit onderwerp kwam filmen in Aetsveld. Veel inwoners in deze wijk lossen het op om de bakken net buiten de tuin te plaatsen, formeel gezien op de openbare weg, zonder daarbij overigens de doorgang te belemmeren. "Mijn tuin is groot genoeg, maar we hebben het net helemaal vernieuwd en dan wil je daar niet al die kliko's kwijt", zegt een andere Weespse. De papierbak was haar al te veel, oud papier brengt ze liever zelf weg.

Toch houdt de GAD vast aan dit systeem. "Uit landelijk onderzoek blijkt de pmd-container de meest efficiënte manier om pmd aan huis te scheiden van het restafval. Onderzoek onder inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek toonde bovendien aan dat een meerderheid het pmd bij voorkeur scheidt met behulp van de pmd-kliko", meldt de regionale afvalophaler. De gekleurde bakken kunnen in een grote of kleine variant geleverd worden. Wie dat handig aanpakt, heeft misschien maar een paar centimeter meer ruimte voor al z'n bakken nodig dan nu. De grijze bak wordt namelijk een stuk kleiner, omdat nog geen 20% van het afval in die restcontainer gaat. "De rest kan gescheiden worden aangeboden in de pmd-, gft- of papier/kartonkliko, in de glas- en textielcontainers in de wijk of op het scheidingsstation.

Ophaalschema
Wie zijn afval goed scheidt, zal de grijze container dus nauwelijks nog nodig hebben", aldus de GAD. Wie zijn afval nu al scheidt, moet dat merken. Met name de komst van de pmd-zakken leidt in veel huishoudens tot een spectaculaire daling van de inhoud van de restafvalbak. Om die reden is het ook niet meer nodig om elke veertien dagen de grijze bak te legen. De GAD komt daarom met een ander ophaalschema, waarbij de bakken die het snelste vol zijn vaker worden geleegd en bijvoorbeeld de grijze bak minder vaak. Hoe dat schema eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Om het spoor niet bijster te raken, komt er een handige app die straks aangeeft wanneer welke bak aan de straat gezet moet worden.

Een handige app geeft aan wanneer welke bak aan de straat moet

Het is de bedoeling dat in 2020 alle bijna 113.000 huishoudens in onze regio gebruikmaken van de nieuwe voorzieningen. De eerste oranje bakken zijn vorige maand 'uitgerold' in Huizen, Laren, Blaricum en een deel van Naarden. In Weesp komen ze in het najaar van 2018.

Filmpje
Het filmpje van GooiTV over dit onderwerp is te vinden op WeesperNieuws.nl. Daarin wordt nog meer uitleg gegeven over de nieuwe bakken. Ook op de website van de GAD staat meer informatie.