Dirk van Someren kan zijn werk weer laten zien tijdens Weespers aan de Wand.
Dirk van Someren kan zijn werk weer laten zien tijdens Weespers aan de Wand.

'Constante kwaliteit is sleutel succes Weespers aan de Wand'

WEESP - Regels zijn regels. Kunstschilder Dirk van Someren mag dan geboren en getogen Weesper zijn, toen hij enkele jaren geleden naar Amsterdam verhuisde, mocht hij niet meer deelnemen aan Weespers aan de Wand. "En dat heb ik erg gemist", zegt hij. Dit jaar is hij er weer bij.

De bekende kunstenaarsmanifestatie Weespers aan de Wand (2 t/m 5 juni) wordt dit jaar voor de 20e keer gehouden. Kunstenaars die in Weesp wonen óf er een atelier hebben (en dat heeft Dirk van Someren sinds vorig jaar in Fort Ossenmarkt) mogen hun werk exposeren. Dat werk moet dan wel nieuw zijn en aan een bepaalde kwaliteitseis voldoen. Over die ballotage is in die twintig jaar de nodige discussie geweest, vertelt Van Someren. Maar volgens hem is het ook de basis van het succes en de brede uitstraling. "Je ziet gewoon dat er een constante kwaliteit is. En daardoor trekt Weespers aan de Wand altijd veel mensen uit de wijde omtrek, van 't Gooi tot ver achter de Zaanstreek. Het niveau is hoog, het is een kwalitatieve route."

Net als bij de tiende editie mogen dit jaar echter ook alle andere Weespers die zichzelf ook maar een heel klein beetje kunstenaar noemen deelnemen. Of zoals Van Someren het uitdrukt: "Gewoon een feestje voor iedereen, supergezellig en hartstikke leuk." Voor het werk van deze niet-geballoteerden wordt de concertzaal van De Adelaar aan de Papelaan ingericht als expositieruimte. Een mooie oude bus pendelt gratis tussen de Papelaan en het centrum, waar de andere expositieruimten zijn. Naast de vertrouwde Van Houtenkerk, de bibliotheek en de synagoge is daar dit jaar ook het stadhuis bij: in zowel de hal als in de Burgerzaal hangen 'Weespers' aan de wand.

De schilderijen van Van Someren zijn te bewonderen in de Van Houtenkerk en in de hal van het stadhuis, terwijl het grafische werk van zijn dochter Eva in de Burgerzaal te vinden is. Bovendien houdt Van Someren zijn atelier in het fort open, voor wie even een extra rondje aan de kunstroute wil knopen. De maker van schilderijen (zo noemt hij zich liever dan kunstenaar) kijkt ernaar uit. "Ik vond het verschrikkelijk dat ik een tijdje niet meer mocht meedoen, want het is zo'n geweldig evenement. Je ontmoet veel oude bekenden, praat met veel mensen en het is gewoon heel gezellig. 's Avonds ben je schor van het kletsen..." Wat zal opvallen is dat het nieuwste werk van Van Someren abstracter is. "Ik ben meer gaan experimenteren. Je wilt niet in het oude blijven hangen, je wilt door met dingen. Dat is de creativiteit, het hoort erbij. Ik ben er ook nog niet helemaal uit, misschien ben ik nog onderweg. Maar dat roep ik al langer."

Waar kijkt Van Someren het meest naar uit? "Toch die gezelligheid. Weesp is gewoon een ontzettend gezellig stadje, waar je elkaar kent en iedereen graag weer even spreekt. Dat dorpse hoort helemaal bij Weesp."
Dit interview vond plaats vóór het overlijden van Helmut Schiefer, p5.