De kleurrijke nieuwe generatie van Weesp, vastgelegd door Anneke Labordus.
De kleurrijke nieuwe generatie van Weesp, vastgelegd door Anneke Labordus.

Anneke Labordus' Project 2017: 'Kleuren maken Weesp mooier'

WEESP - Een groepsportret van haar kleinkinderen en de toenemende multiculturele samenleving inspireerden Anneke Labordus tot Project 2017. Onder de naam 'Kleuren maken Weesp mooier' bracht zij de diversiteit aan etnische achtergronden in Weesp in beeld. De kinderen op haar doek zijn de nieuwe generatie, samen vormen zij de toekomst van Weesp.

door Marieke van Veen

Hoe kom je aan deze twaalf kinderen?
"Ik heb contact opgenomen met de Hobbedob omdat mijn kleinkind daar op school zit en ze mijn zoon daar kennen. Dat gaf me een opening. Directeur Monica Groenendaal was meteen enthousiast, maar moest het wel voorleggen aan de ouders. Vanaf de schoolfoto's van de groepen 5, 6, 7 en 8 heb ik 12 kinderen uitgekozen: een krullenbol, een donker jongetje, een kind met een Aziatisch uiterlijk, een blond meisje en ga zo maar door. Nee, mijn kleinkind niet, dat is nog een kleuter. Vervolgens is aan de kinderen een brief meegegeven met tekst en uitleg voor de ouders. Vrijwel iedereen gaf toestemming."
Hoe hield je ze zo lang rustig?
"Ik heb dit keer vanaf foto's moeten schilderen. Dat doe ik liever niet, maar bij dit project kon het niet anders. Zo'n grote groep jonge kinderen gaat niet uren netjes stilzitten voor je. Het kan zijn dat een kind in zijn gezicht nu wat minder goed lijkt, maar in dit geval ging het me om het totaalportret en dus moest ik concessies doen. De fotosessie was wel weer erg leuk om te doen. Word ik nu beroemd?, vroeg er eentje. En een ander: Komen we in het museum te hangen? De sfeer was heel prettig, het ging allemaal heel natuurlijk. Het schetsen en schilderen was nog een hele klus, ik stond behoorlijk onder tijdsdruk. Dat de kleuren lichter zijn dan mijn normale kleurgebruik heeft daar niets mee te maken. Het gaat om de gezichten en de uiterlijke kenmerken van deze kinderen. Ik wilde niet dat felle kleding daar de aandacht van afleidt."

Wat wil je met dit schilderij bereiken?
"De discussie over het al dan niet slagen van de multiculturele samenleving is heel zwart-wit. Daar wilde ik graag wat kleur in aanbrengen. Ik heb de kinderen verteld wat de achterliggende gedachte was en aan de school gevraagd in hoeverre het op de Hobbedob een issue is. Nou, niet dus, en dat stralen deze kinderen ook uit, vind ik: wij staan hier, we zijn trots en we hebben het goed met elkaar. Voor deze kinderen is een multiculturele samenleving heel natuurlijk. Laten we hopen dat dit zo blijft."

Wat ga je nu met het doek doen?
"Ik heb het zondag laten zien in het tv-programma 'Aaltje Live' en vanaf vrijdag hangt het vier dagen lang in de Van Houtenkerk vanwege de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand. Ik hoop dat iemand een mooie bestemming voor dit schilderij heeft, juist vanwege de boodschap erachter. Maar ja, het is wel wat groot: drie meter breed en ruim een meter hoog. Als iemand een goed idee heeft, dan hoor ik het graag!"

Het doek 'Kleuren maken Weesp mooier' is te zien in de Van Houtenkerk: vrijdag van 16.15 tot 20.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur, zondag van 12.00 tot 18.00 uur en maandag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over Weespers aan de Wand is te vinden op pagina 7.

Een eerste opzet in zwarte lijnen.
De portretten zijn gemaakt vanaf foto's.
Het schilderij bestaat uit meerdere panelen.
Het project krijgt vorm.
Het poseren was heel gezellig en relaxed.