Jens Zuurbier in 2008: de winnaar van de eerste editie.
Jens Zuurbier in 2008: de winnaar van de eerste editie.

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers blikken terug

door Marieke van Veen

WEESP - Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de kinderen in de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de 10e editie. WeesperNieuws laat de komende tijd steeds een deelnemer van het eerste uur aan het woord.

Jens Zuurbier (20)
Waarom deed je destijds mee?
"Ik was bevriend met Pim Beenken, en mijn ouders met zijn vader Koen. Dus toen die eerste kindertriatlon werd georganiseerd, deed ik vanzelfsprekend mee."

Wat kun je je ervan herinneren?
"Dat de toen slechts zeven deelnemers achter elkaar aan gingen, zo konden we elkaar aanmoedigen. Heel leuk! Maar de tweede keer was al een stuk serieuzer. En in mijn herinnering ging het de derde keer echt om mijn prestaties. Ik heb alle drie keer dat ik meedeed gewonnen."
Zwemmen, fietsen of lopen?
"Ik ben best een koukleum, maar toch: zwemmen. Direct na de start met al die toeschouwers om je heen met een sprint het water in. Na het zwemmen hielp mama me het aandoen van de fietsschoenen en dan gewoon met mijn speedo op de fiets. Fietsen was om uit te rusten, en dan kwam mijn ding: het hardlopen."

Hoe vaak heb je meegedaan aan de Kindertriatlon?
"Drie keer: op mijn 11e, 12e en 13e. En ik heb drie keer gewonnen. Ik ben dus gestopt op mijn hoogtepunt."

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Nog niet, maar dat staat wel op mijn bucketlist. Dan moet ik wel tijd vinden om serieus te trainen. Als ik meedoe, wil ik ook echt een goede prestatie neerzetten."

Is sporten belangrijk voor je?
"Jazeker, vooral hockey is enorm belangrijk voor mij. Ik speel in het Heren 1 van MHC Weesp. Dat betekent twee keer per week trainen en spelen op zondag. Dat combineer ik met mijn studie in Delft, maar de club denkt goed mee: de donderdagtraining is verplaatst naar vrijdag."

In 2007 was je nog een kind. En nu?
"Studeer ik werktuigbouwkunde aan de TU Delft en woon ik met vijf andere jongens in een studentenhuis. Ik ben in de weekenden in Weesp om te sporten en om Weesper vrienden te treffen."

Heb je nog tips voor de deelnemertjes van 2017?
"Ga niet te hard van stapel met het zwemmen. Je put jezelf helemaal uit voor maar een paar seconden tijdwinst. En doe rustig aan met het schoenen wisselen. Het is belangrijk dat die veters goed worden gestrikt. Als laatste: geniet van alle aandacht van de toeschouwers. Het evenement is echt groots geworden."

Ben je er zelf ook weer bij met de 10e Kindertriatlon?
"Ik kan er zelf jammer genoeg niet bij zijn. Dan zit ik in Zweden, voor een 3-maandenstage voor mijn propedeuse."

Aanmelden voor de 10e Kindertriatlon? Kijk op kindertriatlon.com.

Jens nu, op de foto 4e van rechts als aanvoerder van MHCW1.