Fysiotherapeut Willem van Lindenberg vraagt aandacht voor valpreventie.
Fysiotherapeut Willem van Lindenberg vraagt aandacht voor valpreventie. Foto: Ruth van Kessel

'Samen valpartijen onder ouderen terugdringen'

WEESP - Onder de noemer 'Voorkom vallen. Beweeg' is de GGD Gooi en Vechtstreek een campagne gestart om het vallen onder ouderen terug te dringen. Binnen Weesp wordt hierbij aangehaakt door fysiotherapeut Willem van Lindenberg, Marianne Verstijnen van Versa Weesp en ergotherapeut Ingrid Zalme. Samen vormen zij de Werkgroep Valpreventie Weesp.

door Marieke van Veen

Vorige week, dinsdag 30 mei, was de aftrap van het valpreventieproject in Weesp. Praktijkondersteuners van de huisartsen in Weesp, vrijwilligers van Versa Welzijn en medewerkers van Zorgcentrum Oversingel en het Weesper WMO loket werden voorgelicht over het probleem en de bestrijding ervan.
Willem van Lindenberg: "Mensen komen, vaak onnodig, door een valincident in het ziekenhuis terecht en kunnen aan complicaties hieraan overlijden. De kosten hiervan zijn groot: alleen al door ziekenhuisopnames € 810 miljoen. In het Gooi ligt het aantal valincidenten bovendien boven het landelijk gemiddelde, vandaar dat onze werkgroep nu aandacht vraagt voor valpreventie."

Otagotherapie

Verlies van balans, kracht en conditie zijn volgens Lindenberg de grootste oorzaak van veel valincidenten. Hij wijst op de voordelen van Otago, een thuisoefenprogramma voor ouderen ter verbetering van spierkracht, lenigheid en evenwicht. "Maar vallen kan ook komen door slecht zicht. Er is een risicotest ontwikkeld waarmee medewerkers van de thuiszorg het risico op vallen kunnen vaststellen. Als een oudere bijvoorbeeld niet goed meer vanuit een stoel omhoog komt, is er sprake van een verhoogd valrisico. De volgende vraag is: waar ligt dan aan? Is de persoon slecht ter been? Ziet de persoon slecht? Als je dat weet, kun je gaan doorverwijzen naar een specialist voor gerichte hulp."

Besparing ziekenhuiskosten

'In het Gooi ligt het aantal valincidenten boven het gemiddelde'

Volgens de Weesper moet het mogelijk zijn het aantal valincidenten met relatief eenvoudige middelen met 30% terug te dringen: "Dat zou een grote besparing op zorgkosten opleveren en nog belangrijker: het bespaart ouderen ongemak en pijn. Wist je dat een oudere al na één week op bed 15% spiermassa kwijt is?" De aanwezigen bij de kick-off kregen ook informatie van Marianne Verstijnen van Versa. Zij deed verslag van een recent valrisico-onderzoek. Ingrid Zalme benoemde de mogelijkheden van ergotherapie in aanpassingen van gedrag en in huis om valrisico's te verkleinen. En Marjolein Kuijt van VeiligheidNL vertelde over de campagne. De Weesper werkgroep wil de komende tijd zo veel mogelijk lokale zorgwerkers voorlichten.

Als een oudere lastig overeind komt is dat een teken aan de wand.