Wie zit er niet graag op een terrasje aan het water? Maar hoe ver moet de gemeente gaan in haar toeristische ambities.
Wie zit er niet graag op een terrasje aan het water? Maar hoe ver moet de gemeente gaan in haar toeristische ambities. Foto: André Verheul

'Bij nieuwe ontwikkelingen moeten we onze eigenheid goed bewaken'

Centrumbewoner Joris Verhaar pleitte bij de raadscommissie voor een afgewogen terrassenbeleid. Op verzoek van het WeesperNieuws gaat hij hier verder op in.

WEESP Op 30 mei heb ik gebruikgemaakt van het recht om in te spreken bij de raadscommissie SOB op het onderwerp Terrassenvisie Binnenstad. De reden daarvoor was dat ik mij grote zorgen maak over de beheersbaarheid van het proces dat het college van burgemeester en wethouders in gang wil zetten voor de ontwikkeling van het toerisme in de binnenstad en rond de sluis en de havenkom.

Het college wil te snel. Bij een nieuwe inrichting van zo'n belangrijk gebied moet er eerst veel afgestemd worden voordat je de vergunning voor een nieuw terras kunt afgeven. Stappen moeten daarbij in de juiste volgorde worden gezet.

Kleine stapjes

Ik juich een verdere ontwikkeling van activiteiten rond sluis en havenkom toe, maar dat moet dan toch weloverwogen gebeuren, gecontroleerd en in kleine stapjes.

Weesp is juist zo charmant vanwege de kleinschaligheid en de diversiteit in wat er geboden wordt. En dat in een historisch decor. Het gebied rond sluis en havenkom is daarbij gekenmerkt door de mix van vertier, historische ambiance, de bewoning door gewone burgers en de toegankelijkheid voor iedereen. Die mix moet je koesteren, want dat is onze eigenheid: kleinschalig en divers.

Monocultuur

'Ik proef bij veel Weespers dat zij geen grootschaligheid willen'

Bij de uitrol van nieuwe ontwikkelingen moeten we die eigenheid goed bewaken. De notitie van B en W geeft mij hiervoor veel te weinig houvast, en geeft met grensverleggende toezeggingen aan de ontwikkeling van Herengracht 16 eerder blijk van het tegendeel.

Wat ik proef bij veel Weespers is dat zij geen grootschaligheid willen en geen monocultuur van eenvormige toeristenstromen. Iedereen lijkt juist de kleinschaligheid, het gevarieerde aanbod en vooral ook de vrije ruimte en een goede toegankelijkheid belangrijk te vinden.

Bankje

Wat zijn mijn eigen ideeën hierbij? We hebben al een aantal prachtige terrassen rond sluis en havenkom. Al die terrassen hebben een eigen karakter en trekken een eigen publiek. Op het plein voor de voormalige Laurentiuskerk komt ook vast een mooi terras van bierbrouwer Wispe, prachtige ontwikkelingen dus. Om in deze fase aan Herengracht 16 (Wispe) ook al een terras aan te bieden op de sluis tegenover Herengracht 14 en 15 lijkt mij te voorbarig. Mij lijkt dat toch al verstorend voor de aanblik van de sluis en de historische gebouwen daar omheen. Dit zou een bepaalde categorie bezoekers van Weesp misschien weer doen besluiten niet meer naar Weesp te komen. En zo'n extra terras kan altijd nog. Maar ik wil er nu voor pleiten om de walkant tussen Toeters & Bellen en 't Heertje verder vrij te houden van terrassen.

Dan kunnen de bewoners van Weesp, en ook hun gasten, vrij genieten van een wandeling langs de historische aanblik van deze unieke omgeving. Zet liever een extra bankje op de sluis, zodat men ook zonder 'met een drankje op een terras' in alle rust de omgeving in zich op kan nemen.

Tastbaar

Wie denkt hier anders over? Wie heeft betere ideeën?

Het gaat hier om de leefwereld van alle Weespers, om hun beleving van hun stad. We hebben de afgelopen maanden veel gesproken over samenwerking / fusie met andere gemeenten. Dan ging het vaak over abstracte zaken, die bovendien vaak ook nu al op regionaal niveau georganiseerd worden. Hier, bij het nieuwe terrassenbeleid van het college van B en W, gaat het heel concreet en heel tastbaar over onze directe leefomgeving.

Daar moeten wij als burgers toch in kunnen participeren?