Mevrouw Ris (links) wordt hartelijk ontvangen door gastvrouw Ria Jansen.
Mevrouw Ris (links) wordt hartelijk ontvangen door gastvrouw Ria Jansen. Foto's: Marieke van Veen

Zomaar een donderdagochtend
in Buurtkamer de Kastanje

De Kastanje is elke dag open voor koffie, een gezellig praatje of een luisterend oor. De buurtkamer moet zorgen voor meer sociale cohesie in de wijk.

WEESP Mevrouw Ris wordt steeds minder goed ter been. Bovendien is haar beste vriendin verhuisd naar een zorginstelling in Hilversum. Hierdoor ontbreekt het de 78-jarige Weespse aan sociale contacten, terwijl ze daar wel behoefte aan heeft. Op deze druilerige donderdag heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en is ze binnengestapt bij Buurtkamer de Kastanje.

"Ik stap niet zo makkelijk op mensen af", bekent ze aan gastvrouw Ria Jansen. Ria 'bemant' de buurtkamer elke donderdag, dan is er vanaf 11.00 uur een handwerkinloop. De gastvrouw legt haar breiwerkje aan de kant en schenkt voor mevrouw Ris koffie in.

Na wat vriendelijke vragen ontdooit de dame en zet ze haar situatie uiteen: ze is weduwe, heeft uiteenlopende lichamelijke klachten, mist haar goede vriendin met wie ze wekelijks afsprak en haar familieleden leiden drukke levens, dus die valt ze liever niet lastig met haar besognes. Mevrouw Ris wordt deze eerste keer begeleid door een sociaal werker. Zij hoort het gesprek tussen de vrouwen glimlachend aan: "Wat fantastisch dat dit er is in Weesp. Dit is zo laagdrempelig. En ook nog eens elke werkdag open. In Weesp hoef je niet in je eentje achter de geraniums te zitten."

Aan de andere kant van de grote tafel zit een groepje mannen bij elkaar. Een van hen heeft zijn zoontje bij zich. Ze hebben duidelijk het een en ander te bespreken. De man aan het hoofd van de tafel maakt tijdens het gesprek aantekeningen op een blocnote. Ria heeft geen idee wie de mannen zijn en waarom ze hier hebben afgesproken: "Dat hoeft ook niet, dat maakt het juist zo leuk. Iedereen kan hier binnenstappen, het is een ontmoetingsplek. Je kunt hier afspreken met bekenden, maar ook nieuwe contacten opdoen - zoals mevrouw Ris." Ondertussen stappen weer twee buurtbewoners binnen; aan de manier waarop zij Ria begroeten valt af te leiden dat ze wel vaker in de Kastanje komen. "De opkomst is heel wisselend", vertelt de gastvrouw. "Nu ben ik de enige met een breiwerkje, maar vorige week zaten we met z'n vijven te handwerken." Ze wijst naar het bord. Daarop staat wat er in juni allemaal te doen is in de Kastanje. Naast de dagelijkse inloop van 11.00 tot 15.00 uur worden er namelijk ook gerichte activiteiten georganiseerd, zoals een zwerfafvalmiddag, een bbq en een spelletjesdag. Mevrouw Ris dept na haar openhartige relaas haar ogen droog en kijkt nog eens goed om zich heen: "Hier kom ik nog weleens terug. Niet elke dag, een of twee keer per week misschien?" Ria klopt bemoedigend op haar arm: "Vooral doen!"

Buurtkamer de Kastanje opende twee maanden geleden de deuren.