De Marokkaanse gemeenschap in Weesp bouwt deze nieuwe moskee aan de Nijhoffstraat.
De Marokkaanse gemeenschap in Weesp bouwt deze nieuwe moskee aan de Nijhoffstraat. Foto: André Verheul

'Onze nieuwe moskee is straks voor iedereen toegankelijk'

De verbouwing van de Assoenatmoskee aan de M. Nijhoffstraat is na de zomervakantie definitief klaar.

WEESP In de Assoenatmoskee worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd en is de gebruiksvergunning ingediend. "Zodra we die vergunning binnen hebben, kunnen we de moskee gebruiksklaar maken. We verwachten dat het gebedshuis na de zomervakantie klaar is'', vertelt voorzitter Mohamed Ouardi (50).

De Assoenatmoskee is de grootste Marokkaanse gemeenschap in Weesp en bestaat uit 220 Marokkaanse gezinnen. "De moskee waar we eerst zaten, was een heel oud gebouw en te klein voor de activiteiten die we organiseerden. We hadden echt behoefte aan deze nieuwe moskee. De verbouwing gaat helemaal naar wens en we zijn heel tevreden hoe het er nu al uitziet.'' Op de begane grond is een gebedsruimte voor mannen, met in de vleugel de gebedsruimte voor de vrouwen. De eerste verdieping is een multifunctionele ruimte geworden voor allerlei activiteiten. "De multifunctionele ruimte gaan we gebruiken voor Arabische en Nederlandse lessen, huiswerkbegeleiding en activiteiten voor vrouwen, kinderen en jongeren. Met het bedenken van activiteiten zijn we bezig. We zijn aan het kijken waar behoefte aan is en we hopen dat inwoners, ook graag jongeren, met ideeën komen. Alle ideeën zijn welkom (mohamedouardi@hotmail.com.) We gaan dan samen kijken of we het kunnen organiseren en of er genoeg animo voor is.'' Ouardi laat weten dat de moskee voor iedereen toegankelijk is. "Ook de moslimvluchtelingen bezoeken onze moskee, want het is een openbaar gebouw. Je kunt straks gewoon binnenlopen om kennis te maken, een rondleiding te krijgen of een gebedsdienst bij te wonen. Iedereen met een andere godsdienst is natuurlijk welkom en we hopen dat door de nieuwe moskee de scheiding tussen moslim en niet-moslim kleiner wordt. Bij ons gaat het niet alleen om de godsdienst, maar ook om nader tot elkaar te komen, want we wonen allemaal in Weesp."
De voorzitter weet uit eigen ervaring hoe fijn het is als je je welkom voelt in een nieuw land. ,,Mijn vader kwam in de zestiger jaren naar Weesp om te werken als lasser bij Electrolux en wij bleven met het gezin in Marokko wonen. Ik ben toen een paar keer op vakantie in Weesp geweest en daarna zijn we met z'n allen hier naartoe verhuisd. Ik woon hier nu 31 jaar en voel me een echte Weesper.''