Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Kinderopvang is veel meer dan snot afvegen

WEESP - Kinderopvang Kidswereld gaat samenwerken met het MBO College Hilversum. De school komt met de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Deelnemers gaan in 1,5 jaar van niveau 3 naar 4. Erkend leerbedrijf Kidswereld biedt de studenten werk- en stageplekken. Daarnaast verzorgt Willy Verweij, directeur van Kidswereld, een aantal lessen.

Verweij: "Kinderopvang is allang niet meer alleen koesteren, neuzen afvegen en voor eten en drinken zorgen. Het is een serieus vakspecialisme dat kinderen - hoe klein ook - sociaal-emotioneel, cognitief en motorisch begeleidt, op een ongedwongen, speelse manier."

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eist dat medewerkers specifiekere scholing krijgen en dat organisaties zich sterker richten op de ontwikkeling van kinderen en op vaste medewerkers voor de babygroepen. Het werkveld wil hierop inspelen en de kwaliteit van medewerkers verhogen naar niveau 4.

MBO College Hilversum wil bijdragen aan deze kwaliteitsslag, door het aanbieden van een BBL-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. BBL-studenten die al werkzaam zijn in een kinderopvang kunnen in 1,5 jaar doorstuderen van niveau 3 naar 4. Ook BOL-studenten die dit schooljaar niveau 3 behaalden, kunnen zich aanmelden voor dit traject. In het schooljaar 2017-2018 duurt voor hen deze vervolgstap 1 jaar.

Kinderopvang Kidswereld heeft reeds tien medewerkers aangemeld. Daarnaast biedt de kinderopvangorganisatie studenten de mogelijkheid om hun stage te volgen op een vaste werkplek binnen Kidswereld. Met de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 kan een medewerker/student zichzelf ontwikkelen. Ze leren kinderen met specifieke ontwikkelingsbehoeften te ondersteunen en de verschillen tussen kinderen te herkennen. Ook is er aandacht voor coördinerende taken.

Kidswereld is opgericht in 1988 in de keuken van een operationele veehouderij aan de Kanaaldijk in Weesp. Dit is uitgegroeid tot een opvang met tien vestigingen in Weesp en omstreken.