Yogi Lama Choenyi leerde de kinderen over het boeddhisme.
Yogi Lama Choenyi leerde de kinderen over het boeddhisme. Foto: Studio Kastermans

Yogi Lama Choenyi was drie weken lang gastdocent op de Jozefschool

WEESP Onder de noemer 'Verbinding en Verbreding' stond de Jozefschool drie weken lang in het teken van het boeddhisme. De leerlingen leerden over alle aspecten van deze levensbeschouwing. Aan dit project verleende een bijzondere gastdocent zijn medewerking: de boeddhistische geestelijke Yogi Lama Choenyi. Meester Douwe Hoitsma vertelt er meer over.

Hoe kwam je in contact met Choenyi?
"Tijdens een lezing over boeddhisme en compassie in Amsterdam vroeg ik: 'Hoe kan je compassie bij kinderen ontwikkelen?' De spreker wist het antwoord zo snel niet, maar Yogi Lama Choenyi die ook in de zaal zat, wilde graag met die vraag aan de slag. Choenyi is geboren in Tibet en woont in Katwijk. Hij is yogi – yogaleraar – en lama – boeddhistisch geestelijke."

Wat heeft Choenyi gedaan?
"Hij heeft yogaoefeningen met de kinderen gedaan. Als het lichaam soepel is, kun je ook beter leren en je concentreren. Ook heeft hij mandala's met ze gemaakt: cirkels met geometrische figuren."

Hoe stond verbinding centraal?
"Bij een rondetafelgesprek in de kerk vertelden pater Jan Haen, dominee Gerben en lama Choenyi over hun geloof en over de tradities die daarbij horen. Voor Choenyi werd dat vertaald. Na afloop konden mensen vragen stellen. Doordat je samen bent en naar elkaar luistert, ontstaat er begrip, krijg je een ruimere blik op de wereld. Leer je dat je eigenlijk allemaal geluk nastreeft, op een net iets andere manier."

En verbeelding?
"Choenyi heeft mandala's gemaakt en pater Jan een mandorla, een heilige afbeelding uit het katholieke geloof: twee cirkels met een amandelvormige doorsnede waarin pater Jan geschilderd heeft wat belangrijk is voor hem. Dominee Gerben heeft verteld over de oude fresco's in zijn kerk."

Welke stroming gaat de Jozefschool volgend jaar behandelen?
"Het liefst alle religies tegelijk: het jodendom, christendom, boeddhisme, hindoeïsme en de islam en dan weer met een rondetafelgesprek. Dan krijg je nog meer verbinding. Dat zou ik heel mooi vinden."

'Choenyi heeft laten zien wat geduld, concentratie en vriendelijkheid is'

Nog antwoord gekregen op je vraag over kinderen en compassie?
"Choenyi vertelde dat je als leerkracht vooral door je eigen gedrag moeten laten zien wat compassie is, je moet een rolmodel zijn. Hij heeft laten zien wat geduld, concentratie en vriendelijkheid is. Aan het eind heeft hij zakjes gezegend zand aan de kinderen uitgereikt, met zand in alle kleuren van de regenboog dat gebruikt is voor het maken van mandala's. Een bijzonder geschenk. Alle kinderen waren gek op Choenyi en we hopen hem in de toekomst weer te mogen begroeten."