De Geinbrug bij Driemond is gesloopt, je kijkt vanaf de tijdelijke fietsbrug zo het dorp in. Een filmpje van de sloop staat op WeesperNieuws.nl.
De Geinbrug bij Driemond is gesloopt, je kijkt vanaf de tijdelijke fietsbrug zo het dorp in. Een filmpje van de sloop staat op WeesperNieuws.nl. Foto: Marieke van Veen

Als het in de Bouhuijstunnel stokt, staat de hele Korte Muiderweg stil

De verkeerschaos was vorige week dinsdag zo groot dat de Bouhuijstunnel werd afgesloten. Alleen zo kon het verkeer weer op gang komen.

WEESP - Bij wegafsluitingen is de overlast in de eerste dagen altijd het ergst. Daarna vinden mensen letterlijk en figuurlijk beter hun weg. De afsluiting van de N236 zorgde op dag 1 voor opstoppingen aan de andere kant van Weesp: op de Korte Muiderweg.

In de ochtendspits moest al het verkeer via de Korte Muiderweg naar de A1. 's Avonds, toen het ook nog regende, kwam de hausse weer terug. Op het drukste moment stond het verkeer vast van de rotonde bij de Bouhuijstunnel tot helemaal op de afrit van de A1. Om de boel weer aan het rollen te krijgen, werd de Bouhuijstunnel afgesloten. Verkeer moest doorrijden via de Leeuwenveldseweg en het bedrijventerrein. Een extra omweg, maar daardoor kon het verkeer tenminste doorstromen.

Bottleneck

Volgens verkeerswethouder Astrid Heijstee kon dat niet anders. "Als het in de tunnel vaststaat, vormt de rotonde echt een bottleneck en slibt de gehele Korte Muiderweg dicht. Ook hulpdiensten komen er dan niet meer door. Daarom moesten we besluiten de tunnel af te sluiten. Dat gaf wrevel en irritatie bij een aantal automobilisten, en dat kan ik mij heel goed voorstellen. We hebben het woensdag ook iets anders aangepakt. Het was sowieso woensdag al minder chaotisch."

Gaat de Bouhuijstunnel weer dicht als het te druk wordt?
"Een verkeersregelaar geleidt het verkeer op de rotonde. Als de doorstroming richting het centrum stokt, kan hij ingrijpen door de tunnel bijvoorbeeld voor een aantal minuten dicht te doen. Als het op de Herensingel weer doorrijdt, kan de tunnel weer open."

Die wrevel en irritatie, hoe uit zich dat?
"We hebben heel wat telefoontjes gehad. Soms op rustige toon, soms op het woedende af. Het is niet altijd terecht. Feit is wel dat de Geinbrug drie maanden is afgesloten. Dat geeft nu eenmaal overlast en wij vragen daar begrip voor."

'Heel wat telefoontjes gehad, soms op het woedende af'

Hoe nu verder?
"We blijven monitoren en als het nodig is kan de provincie nog extra maatregelen nemen, zoals stoplichten om het verkeer te doseren. Maar dat is nu niet aan de orde. Mensen die niet door Weesp hoeven, moeten we nog meer op de A1 krijgen en houden. Misschien kunnen we ons daar nog meer op richten. Het is de provincie die dit allemaal regelt, want zij zijn als beheerder van de Geinbrug de 'veroorzaker' van het probleem. Wij staat in contact met ze en nemen elke week door of de maatregelen goed werken of dat we moeten aanpassen."

In de file naar Weesp.