Menno is het gelukkigst tussen de koeien.
Menno is het gelukkigst tussen de koeien.

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers blikken terug

WEESP Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de kinderen in de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de tiende editie. WeesperNieuws laat de komende tijd steeds een deelnemer van het eerste uur aan het woord.

door Marieke van Veen


Menno Gijzen (18)

Waarom deed je destijds mee?
"Koen Beenken, de buurman van mijn oma in de Wilhelminastraat, pikte mij van de straat. Samen met de zes anderen. Zullen wij vandaag een triatlon doen? Dat was stoer! Ik hielp zelfs mee om de boei in De Vest te leggen."

Wat kun je je ervan herinneren?
"Het was erg gezellig met z'n zevenen met familie en vrienden. Maar toen ik klaar was, heb ik gezegd: dit doe ik nooit meer!"

Zwemmen, fietsen of lopen?
"Zo hard mogelijk fietsen. Ik was op mijn crossfietsje. Kleine wieltjes, dikke banden. Gewoon gaan!"

'Boer worden is mijn alles, ik ben het liefst altijd tussen de beesten'

Hoe vaak heb je meegedaan?
"De eerste keer was meteen de laatste keer. Zwemmen en hardlopen zijn niet aan mij besteed."

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Dat is niets voor mij."

Is sporten belangrijk voor je?
"Ja natuurlijk, je moet fit blijven. Maar mijn sport is het werk op de boerderij: het hooien, gooien met hooibalen en stropakken; ik hoef niet naar de sportschool. En ik fiets heel wat af tussen huis, de boerderijen en mijn oma."

In 2008 was je nog een kind. En nu?
"Nu volg ik de opleiding melkveehouderij niveau 2 op het Wellantcollege in Houten. Ik loop stage op een boerderij aan de Gooilandseweg en werk op een boerderij in Gein-Noord. Boer worden en zijn is mijn alles! Ik ben het liefst altijd buiten, tussen de beesten. Het mooiste moment van de dag is om 's ochtends vroeg tussen de koeien te lopen. Kijken of het goed met ze gaat. Het is zeker geen negen-tot-vijfbaan. In het seizoen van half zes 's ochtends tot acht uur 's avonds. Echt: een boer is stoer!"

Nog tips voor de deelnemers van 2017?
"Oefenen en verkennen. Dan kun je zien waar het sneller kan. En veel plezier hebben, natuurlijk!"

Ben je erbij met de 10e Kindertriatlon?
"Jazeker. Gezellig op bezoek bij mijn oma die nog steeds in de Wilhelminastraat woont. Daar ben ik sowieso elke zondag. Vroeger om te vissen, nu voor de taart."

www.kindertriatlon.com.

Na zijn eerste Kindertriatlon wist Menno het zeker: 'Dit nooit meer.'