Dennis Kaale rsut even uit. Hij heeft drie vakantiebaantjes om zijn rijlessen te kunnen betalen.
Dennis Kaale rsut even uit. Hij heeft drie vakantiebaantjes om zijn rijlessen te kunnen betalen.

De vlag hangt uit, de toekomst ligt open

Vele tientallen jonge Weespers kregen vorige week het verlossende telefoontje: geslaagd! Ze beginnen aan een nieuw hoofdstuk van hun leven.

Suzanne Brakenhof (18)

Goois Lyceum (Bussum), vwo

Ze wist zeker dat ze het niet had gehaald. Toch belde Suzannes mentor vorige week met goed nieuws. "Ik heb geloof ik tien minuten lang gevraagd of het wel klopte, of mijn naam wel echt boven die uitslag stond." Het was wel met de hakken over de sloot, maar de Weespse weet niet beter. "Ik heb elk jaar moeten knokken om over te gaan, het hing altijd om tienden. Elk jaar zeiden ze: 'Suzanne, misschien is het voor jou beter om havo te gaan doen.' Maar daar wilde ik niets van weten. Dan maar harder werken en leren dan de anderen, en dan maar minder vrije tijd. Ik had het er voor over. Ik ben blij dat ik heb doorgezet, want het is me toch maar mooi gelukt!"

Ondertussen zit Suzanne alweer volop met haar neus in de boeken. Ze is vrijwilliger bij molen de Vriendschap en wil dit najaar haar molenaarsexamen halen. Daar heeft ze ook de tijd voor, want ze neemt een tussenjaar. "De afgelopen zes jaar zijn zwaar geweest, ik moet eerst goed uitrusten voor ik de volgende stap kan zetten. Met de molen bezig zijn, geeft me ontspanning. Tegen dat examen zie ik niet op. Ondertussen kan ik ook goed nadenken over wat ik verder met mijn leven wil. Ik heb namelijk nog geen idee welke opleiding ik straks wil gaan doen. Ik ben te druk bezig geweest met leren, me oriënteren schoot erbij in. Ik ben in het derde jaar nog wel naar een open dag geweest van de TU in Delft omdat ik dacht dat bouwkunde wel iets voor mij zou zijn. Maar pfff... zo veel natuurkunde en wiskunde, ik moest er niet aan denken. Misschien denk ik daar na een paar maanden rust wel anders over."

Dennis Kaale (16)

Vechtstede College, havo

'Mijn cijferlijst had mooier gekund, maar ik ga niet herkansen'

"Ik geef het toe: mijn cijferlijst had mooier gekund, maar het is zulk lekker weer dat ik geen zin heb in een herkansing." Dennis heeft naar eigen zeggen zijn wiskunde-examen behoorlijk verkloot. "Gelukkig had ik scheikunde juist redelijk goed gemaakt, waardoor ik mijn cijfer voor dat vak heb kunnen opkrikken. Hierdoor ben ik ondanks die 4 voor wiskunde gelukkig toch geslaagd." Maar liefst drie (vakantie)baantjes heeft de Weesper deze zomer: bij de Kwalitaria in Aetsveld, bij de Spar in Aetsveld en bij Oral Comp. Want ook al is hij pas 16, Dennis wil zo snel mogelijk zijn rijbewijs halen.

"Ik ben een grote autosportfan en heb er nu de tijd en het geld voor." Als hij op zijn zeventiende slaagt, zal hij tot zijn achttiende met een coach naast zich moeten rijden: "Dat is dan maar zo, ik wil gewoon heel graag rijden." De Weesper heeft nog twee, misschien zelfs drie vakanties in het vooruitzicht: "Ik ga in juli met vrienden van zwemmen een lang weekend naar Groningen en ik ga in augustus met mijn ouders naar Duitsland en Oostenrijk. Heel misschien komt daar nog een derde vakantie bij met een andere vriendengroep."

Na de zomervakantie begint Dennis aan de studie elektrotechniek op de Hogeschool van Amsterdam. "Je hoort steeds meer dat er veel behoefte is aan vakmensen, dus dit lijkt me een goede keuze. Het lijkt me ook heel leuk: een beetje met draadjes rommelen en dat het uiteindelijk dan nog werkt ook. Die opleiding duurt vier jaar. Misschien ga ik daarna nog verder leren of ik zoek een baan. Die baan moet vooral leuk zijn. Ik ga liever elke dag met plezier naar mijn werk voor een modaal salaris dan met tegenzin voor een hoog salaris."

Charissa van Zuijlen (17)

Casparus College, vmbo-K

Charissa vond de periode tussen de examens en de uitslag stressvoller dan de examenperiode zelf. "Dat wachten was zenuwslopend. Ik wist ook echt niet of ik het wel gehaald had." Een dag na het verlossende telefoontje is ze naar school gegaan om haar cijferlijst te tekenen. "Voor Engels had ik een 8,2! Terwijl ik daar eigenlijk niet heel goed in ben."

De Weespse is aangenomen voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid op het ROC in Almere. "En daarna ga ik waarschijnlijk de politieacademie doen. Dat had vanwege mijn leeftijd - ik word deze zomer 18 - nu ook al gekund, maar ik kies bewust voor een vooropleiding zodat ik straks meer keuzes heb. Als ik nu meteen naar de politieacademie ga, leg ik mezelf al wel erg vast." Het ROC is een veel grotere school dan het kleinschalige Casparus College. "Toen ik van de basisschool kwam was het Casparus College voor mij heel fijn. Het is een kleine school, iedereen kent elkaar en praat met elkaar. Ik begon met de juniormavo, maar besloot dat ik op het Casparus wilde blijven. Ik voelde me er zo thuis. Nu durf ik zo'n grote school wel aan."

Charissa werkt bij de Albert Heijn aan de Achtergracht en draait deze zomer extra diensten. Als ze niet werkt, spreekt ze graag buiten met vrienden af. "Ik ga niet op vakantie, dat hoeft van mij ook niet per se. In Weesp is het ook heel gezellig, we hebben echt een hele leuk vriendengroep."

Niels van Hese (18)

Vechtstede College, T-vwo

Niels is cum laude geslaagd voor het tweetalig VWO van het Vechtstede College. TVWO betekent dat het leeuwendeel van de vakken hem in het Engels zijn aangeboden. Dat ging hem goed af: op zijn cijferlijst pronkt voor Engels een 9,4. Zijn 'slechtste' cijfer is een 6,7 voor Nederlands - nog steeds een cijfer waar menig leerling jaloers op zal zijn. "Het is me makkelijk af gegaan; ik heb heus wel geleerd, maar ik heb nooit uren hoeven blokken."

De Weesper gaat natuur- en sterrenkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wil graag werken in de ruimtevaart. "Niet per se als astronaut, maar als ontwerper." Niels beseft dat hij met een studie aan de UvA zijn comfortzone uit stapt. Hij is de enige van zijn jaar die voor deze bijzondere opleiding kiest. "Maar ik heb er vooral veel zin in. Ik ga me straks bezighouden met vakken en onderwerpen die écht mijn interesse hebben. Ik heb op het Vechtstede College een fijne schooltijd gehad, maar bepaalde vakken - zoals Duits - vond ik wel erg saai."

De extra lange zomervakantie gebruikt Niels om meer te werken (bij supermarkt Deen) en om leuke dingen te doen met vrienden. Die vrienden kent hij vooral van school. "Ook al gaan we straks allemaal een andere kant op, ik denk wel dat we vrienden blijven. Ik blijf in Weesp wonen, dus 's avonds kunnen we gewoon afspreken."

Na vijf jaar met de hakken over de sloot heeft Suzanne Brakenhof nu toch een VWO-diploma.
Niels van Hese slaagde cum laude voor TVWO: 'Ik heb heus wel geleerd, maar nooit uren hoeven blokken'.
Charissa van Zuijlen gaat voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid, uiteindelijk wil ze bij de politie.