Weespers maakten gretig gebruik van het open huis zaterdag in de Laurentiuskerk.
Weespers maakten gretig gebruik van het open huis zaterdag in de Laurentiuskerk. Foto: André Verheul

Laurentiuskerk stroomt vol met verhalen van vroeger

Het open huis in de Laurentiuskerk trok zaterdag vele honderden belangstellenden. Het heien voor de nieuwe fundering ging gewoon door.

WEESP Midden in de Laurentiuskerk staat voormalig pastor Jan Divendal een beetje om zich heen te kijken. Hij kent deze plek als geen ander: ontelbare keren ging hij hier de mis voor. Nu staat hij anderhalve meter lager in het zand.

De vloer is weggehaald en de grond is anderhalve meter uitgegraven. De bovenkant van de funderingskolommen ligt daarmee bloot. Eigenaar Cees van Vliet stelde de kerk zaterdag enkele uren open voor belangstellenden. Het liep storm als op kerstavond. Jan Divendal was ook komen kijken. De vraag wat hij ervan vond werd meerdere keren aan hem gesteld. Het is prima zo, luidde het antwoord. Een opvatting die iedereen lijkt te delen.

Reünie

Het open huis op zaterdag had veel weg van een reünie. Er werd gekeken, in het rond en omhoog. Nog even snel een fotootje maken. Jong en oud wisselde verhalen met elkaar uit over 'vroeger, weet je nog...'. Er werd gewezen naar plekken, waar dan weer een verhaal bij kwam. Niet alleen in de kerk, ook in de tuin. Speciale momenten, fijne herinneringen, het kwam allemaal weer even boven. "Misschien doen we het in een later stadium van de verbouwing nog wel een keer", zei Cees van Vliet over het open huis. Hij beantwoordde vele vragen van bezoekers. Wat is nu precies de bedoeling? Komt hier een muur? Wat gebeurt er met de klok uit de toren? En kan dat heien in de kerk geen kwaad?

16 meter diep

Tijdens het open huis ging het werk aan de nieuwe fundering gewoon door. Er werd gelast en geheid. Holle palen, waar later beton in wordt gestort, gaan tot soms wel 16 meter de grond in. Uiteindelijk wordt dat een constructieve vloer van 45 centimeter dik gewapend beton die dienstdoet als fundering. Die vloer, stevig rustend op 130 palen van gewapend beton, wordt bevestigd aan de bestaande funderingskolommen en muren. De bezoekers herkenden die bevestigingsplekken aan de oranje kruizen. Op enig moment neemt de nieuwe vloer het gewicht van het gebouw over en dan stopt het verzakken. Daarna kan de ingrijpende verbouwing beginnen. Het zicht dat de bezoekers zaterdag nog hadden op het hoge gewelfde plafond gaat verdwijnen. Er komen verdiepingen en tussenmuren om de nieuwe functies mogelijk te maken: een proefbrouwerij, een yogaschool en woon- en werkruimtes. In de toren komt een hotelkamer. Toch blijft in alle vertrekken de oude Laurentiuskerk herkenbaar, legde architect Janton Stork uit aan de bezoekers, die zijn ontwerpen aandachtig bestudeerden.

Herinneringen aan de mis op zondag kwamen weer even boven

Flesje Wispe

Twee dagen eerder bediende wethouder Peter Eijking de heimachine tijdens een officieel moment waarmee het begin van de werkzaamheden in de kerk werden gevierd. Hij wist te vertellen dat de Laurentiuskerk dateert van 1874 en dat de laatste van de 676 palen destijds werd versierd en door de stad werd gereden voordat hij in de grond verdween. "Het is maar een ideetje", hintte hij naar Van Vliet. "De Weesper Laurentiuskerk begint aan zijn tweede jeugd", zo vervolgde Eijking met een geschiedenislesje over de vele kerken die naar Sint Laurentius zijn vernoemd. De allereerste (San Lorenzo al Verano in Rome) werd in 330 gebouwd door Keizer Constantijn. "En die staat er nog steeds! Dus ik wens Cees van Vliet met deze kerk hetzelfde succes toe als Keizer Constantijn had met de zijne." De wethouder zette vervolgens de heimachine in werking. In de koker van de heipaal verdwenen een flesje Wispe en een flesje Anker, het bier en de jenever die vanaf volgend jaar in deze kerk worden gebrouwen en gestookt. Van Vliet liet in vogelvlucht het proces nog eens voorbijkomen dat voorafging aan dit feestelijke moment. "De centrale vraag is altijd geweest: kunnen wij dit prachtige gebouw voor Weesp behouden? Daar is veel over gezegd. En ik vind dat bij een dergelijk beeldbepalend gebouw iedereen er ook iets van móet vinden. Het heeft geleid tot het plan dat er nu ligt. Het praten is nu afgelopen, we gaan aan de slag."

Open huis gemist?
Op weespernieuws.nl meer foto's en een filmpje.

Wethouder Eijking ontfermt zich over de heipaal.