Leden van de buurtwacht sloten de man in, zodat agenten hem konden aanhouden.
Leden van de buurtwacht sloten de man in, zodat agenten hem konden aanhouden. Foto: Weesper Buurtwacht

Buurtwachters grijpen dief bij de kladden

WEESP Het net sloot zich perfect. Een groep deelnemers van de Weesper Buurtwacht speurde afgelopen zaterdag met succes een brillendief op. De man kon staande worden gehouden en werd overgedragen aan de politie. Het was het eerste grote succes van de steeds groter wordende Facebook- en WhatsAppgroep.

door Sjoerd Stoop

De Weesper Buurtwacht is een burgerinitiatief waarin deelnemers alert zijn op verdachte situaties en elkaar informatie doorspelen via Facebook en WhatsApp. De aanwezigheid van zo'n groep kan preventief werken. Maar als het moet kunnen de deelnemers elkaar helpen om een verdachte situatie op te lossen, de politie van waardevolle tips te voorzien, of zelfs een verdachte in de kraag te vatten. Dat werd zaterdag in Weesp bewezen.

Spannend

De spectaculaire burgerachtervolging begon bij Jess Optiek aan het Binnenveer. Daar had een man, een Oost-Europeaan die slecht Engels sprak, een montuur weggegrist en zonder te betalen de winkel verlaten. Medewerkers van de zaak hadden dat snel door: op de beelden van de camera zagen ze het gebeuren. Ondernemer Errold Jessurun begon de man vervolgens op gepaste afstand te achtervolgen. "Maar toen hij dat doorhad, zette hij het meteen op een lopen", vertelt de Weesper. Met een alarmerend appje aan de buurtwacht schakelde hij de hulptroepen in. Van diverse kanten trokken deelnemers de straten in. Als iemand de dief in beeld had, werd dat via de app doorgegeven. Een van de buurtwachters was op dat moment net boodschappen aan het doen aan de Achtergracht. "Toen we hoorden dat de man vlakbij was, heb ik de boodschappen neergezet en ben ik mee gaan zoeken. We zijn alle kanten op gelopen. Er kwamen steeds meer mensen helpen. We zochten vanaf het centrum naar de Sportparklaan, en zo weer de andere kant op. Er was een moment dat we hem ingesloten hadden. Dat was wel even spannend, want je weet nooit wat er gaat gebeuren. De man dacht dat we agenten waren en probeerde ons te overtuigen van zijn onschuld. De bril had hij kennelijk al weggegooid. Toen hij eenmaal doorhad dat we geen agenten waren, zette hij het op een lopen en moesten we weer verder met achtervolgen en zoeken."

De dief kon met behulp van een andere deelnemer voor de tweede keer worden staande gehouden. Het circus was inmiddels op de Nijverheidslaan aanbeland. Daar had de man de pech dat een ex-politieagent hem op stond te wachten. Die wist van wanten. "We volgden de speurtocht al even. Samen met mijn zoon bedachten we dat het slim zou zijn om hem op een tactische locatie op te wachten, dat werd de Bouhuijstunnel. We hadden al snel beet. We zagen de man, keken nog een keer goed naar hem en besloten hem staande te houden. De man kon korte tijd later worden aangehouden door agenten."

Dief aangehouden en overgedragen aan de politie

Errold Jessurun is erg blij dat de brillendief dankzij zijn stadsgenoten zo snel kon worden ingerekend. "Zo veel mensen schoten ons meteen te hulp. We hebben echt heel goed samengewerkt. Ik ben daar erg trots op en ik ben de leden van de Weesper Buurtwacht ook heel erg dankbaar."

Aanmelden

Weesper Buurtwacht-oprichter Diana is ook trots op het succes van afgelopen zaterdag. "Dit is een van de betere voorbeelden van dat een buurtwacht echt werkt. De deelnemers reageerden zeer alert en hebben goed werk verricht. Om ook de volgende keer net zo alert te kunnen reageren, hopen we dat nog meer Weespers, en vooral ook ondernemers, zich aanmelden. Dat kan op weesperbuurtwacht.nl."

De brillendief is overigens, met een proces-verbaal op zak, weer op vrije voeten.