Een jongetje wacht op het schoolplein van de brede school Kors Breijer tot hij naar binnen mag.
Een jongetje wacht op het schoolplein van de brede school Kors Breijer tot hij naar binnen mag. Foto's: Marieke van Veen

Basisscholen een uur later open tegen lerarentekort

De basisscholen in Weesp gingen dinsdag een uur later open. Met deze korte staking vragen zij aandacht voor het lerarentekort.

WEESP De prikactie (korte staking) is een noodkreet. Het vak leerkracht daalt dusdanig in populariteit dat er een groot lerarentekort dreigt. Verhoog het salaris en verlaag de werkdruk, zo drukken de juffen en meesters de politiek op het hart.

Vrijwel alle basisscholen in Weesp deden mee aan de actiedag van PO-front, een landelijke samenwerking van organisaties in het basisonderwijs. De actiedag bestond uit een staking van een uur en een manifestatie in Den Haag, waar een petitie werd aangeboden aan het demissionaire kabinet.

Op de Van der Muelen-Vastwijk school na waren alle scholen dicht. "Wij hadden al ons schoolreisje gepland op die dag", licht directeur Arrie Westerink toe. "Naar de Efteling in Kaatsheuvel, niet om de hoek. Als we een uur later zouden zijn vertrokken hadden we de kinderen gedupeerd en dat wilden we niet. Het schoolreisje is voor hen een heel bijzondere dag." Wel liep zijn team die ochtend in actie-T-shirts rond. "Die hebben we speciaal laten maken, zodat we toch laten zien dat we solidair zijn met scholen die wel actievoeren." Ook de Triangel was creatief geweest: de ramen en deuren waren volgeplakt met posters. De brede school Kors Breijer had spandoeken gemaakt om de actie en de standpunten te benadrukken. Voor de ouders van de leerlingen betekende de actie in de meeste gevallen wat extra geregel. Toch werd er nauwelijks gemopperd. "Ik snap het wel. Je moet voor jezelf opkomen. En ik ben vrij vandaag, dus ik heb er geen last van", zei een vader die met zijn zoontjes stond te wachten. Een moeder liet weten: "Docenten in het voortgezet onderwijs verdienen wel meer. Dat is niet eerlijk, dat zou gelijkgetrokken moeten worden. We hebben het hier over een investering in de toekomst van onze kinderen."

De Triangel had de potdichte deur volgeplakt met posters.