Machteld Cossee en haar buddy Merijn Simons beginnen aan het rondje centrum.
Machteld Cossee en haar buddy Merijn Simons beginnen aan het rondje centrum. Foto's: Marieke van Veen

'Blind' genieten van hardlopen door Weesp, dankzij een buddy

Jeroen van der Linden uit Weesp is visueel gehandicapt. Toch deed hij zondag mee aan de Vechtloop, dankzij een buddy van Running Blind.

WEESP De bochten en de klinkers in het centrum liepen voor Jeroen van der Linden (42) wat lastig, maar hij heeft vooral genoten. "Super dat de organisatie van de Vechtloop heeft geregeld dat we mee konden doen."

"Running Blind mocht steeds een minuut eerder weg dan de anderen. Dat was heel prettig. Als je niet goed kunt zien, is het niet fijn om in de massa te starten."

De Weesper blikt terug: "In het centrum moest ik mijn buddy Maarten Sluyters echt vasthouden. Ik heb namelijk naast een visuele beperking ook een evenwichtsstoornis. Dan loop je zowat been aan been en dat is lastig. Het publiek maakte het leuk, maar de lange, brede en vlakke 's-Gravelandseweg was voor mij veel fijner. Daar was een lintje genoeg en ben je veel vrijer."

Van der Linden verloor op zijn 16e een groot deel van zijn gezichtsvermogen. Zijn oogzenuwen raakten beschadigd door een hersentumor en zijn zicht is hierdoor minder dan vijf procent. De Weesper is nooit bij de pakken neer gaan zitten. Sport is belangrijk in zijn leven. Hij is gediplomeerd sportmasseur en loopt in zijn vrije tijd drie tot vier keer per week hard: "Ik ben zeven jaar geleden besmet door een collega die hardlooptraining ging geven. Ik vertelde hem dat ik mee wilde doen; hij dacht eerst dat ik het niet serieus meende. Maar hoe dan? Want ik zag toch bijna niks? Toch heb ik me opgegeven. Ik was meteen verkocht."

De Weesper is wekelijks te vinden bij Running Blind op Spark United in Amsterdam. Daarnaast loopt hij meerdere keren per week met een buddy of zelfstandig circa tien kilometer langs het Amsterdam-Rijnkanaal. "Ik zie nog net goed genoeg om dat - als het zo uitkomt - zelfstandig te kunnen doen. Daar ben ik heel blij mee. En omdat ik geen oogziekte heb, zal mijn zicht waarschijnlijk niet verder achteruitgaan. Deze mate van zelfstandigheid kan ik dus blijven houden, daar mag ik mijn handen voor dichtknijpen."

Ook de andere deelnemers van Running Blind kijken volgens Van der Linden met een uitermate positief gevoel terug op de Vechtloop. "We hebben meegedaan met vijf koppels: drie liepen de vijf kilometer, twee de tien. Voor een van de deelneemsters was het haar eerste grote evenement. Ze is doof en slechtziend, erg spannend dus, maar ook zij heeft de eindstreep gehaald!" Na afloop is de groep bij Jeroen thuis gaan barbecueën: "Echt een topdag!"
Van der Linden gaat zich nu focussen op zijn deelname aan de Marathon van Amsterdam in oktober.

'Hardlopen? Maar hoe dan? Want ik zag toch bijna niks?'
Jeroen van der Linden (links) met buddy Maarten Sluyters.