De kleine Eyja op de fiets, nog steeds zijn favorietde onderdeel.
De kleine Eyja op de fiets, nog steeds zijn favorietde onderdeel.

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers blikken terug

WEESP Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de tiende editie. WeesperNieuws laat de zeven deelnemers van het eerste uur aan het woord.

door Marieke van Veen

Eyja Molkenboer (14)

Waarom deed je destijds mee?
"Organisator Koen Beenken is mijn oom. Het leek mij leuk om mee te doen, samen met mijn neven Pim en Pieter en andere kinderen uit de Wilhelminastraat."

Wat kun je je ervan herinneren?
"De eerste keer heb ik niet gezwommen. Het was voor het plezier, niet voor de tijd. Dus mocht ik dat zwemmen in die vieze Vest overslaan. Tijdens het hardlopen had ik ook meer oog voor alles langs de kant. Mijn oma wilde dat ik doorrende en is toen met me mee gaan rennen. Echt een speciale ervaring."

Zwemmen, fietsen of lopen?
"Duidelijk het fietsen. Daar was ik het beste in. Ik ging toen ook al op fietsvakantie met mijn moeder, naar Terschelling bijvoorbeeld."

'Omdat ik niet doorrende, ging mijn oma naast me rennen'

Hoe vaak heb je meegedaan?
"Ik heb vijf keer achter elkaar meegedaan, met een beste klassering als 4e toen ik 9 was."

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Ik ben nog te jong. Maar ik wil daar wel naartoe werken. Het echte mannenwerk!"

Is sporten belangrijk voor je?
"Heel erg. Ik sport vier keer per week. Waterpolo en wedstrijdzwemmen, de 200 of 400 meter. Daar scoor ik ook het beste mee. Raar hè, vroeger vond ik zwemmen helemaal niet leuk en nu is het mijn sportieve uitlaatklep."

In 2008 was je nog een ukkie. En nu?
"Zit ik in de 2e klas havo/vwo op de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer. In mijn vrije tijd doe ik als gezegd veel aan sport. Ook veel fietsen, snel, op het randje. Net niet té gevaarlijk."

Nog tips voor de deelnemers van 2017?
"Je moet oefenen op de wissels. Vanuit het water de fiets op, en het afgeven van de fiets voor het hardlopen. Goede kleding en goede schoenen dragen is ook belangrijk. Maar bovenal, je moet er plezier aan beleven."

Ben je erbij op 27 augustus?
"Ik ben er de afgelopen negen keer bij geweest. Eerst als deelnemer, later als vrijwilliger, want bij zo'n groot evenement heb je veel handen nodig. Jammer genoeg zit ik dit jaar in Londen."

Eyja nu: te oud voor de Kindertriatlon, te jong voor de grote triatlon.