B en W: 'Kwetsbare stadskern is geen plek voor vuurwerk'

WEESP Rond de jaarwisseling geen vuurwerk meer afsteken in het centrum van Weesp. De raadscommissie bespreekt komende week een voorstel van B en W om te komen tot zo'n vuurwerkvrije zone.

De collegepartijen PvdA en GroenLinks hebben het onderwerp aangezwengeld. Landelijk laait de discussie over vuurwerkvrije zones en/of een verbod op consumentenvuurwerk elk jaar op. Hilversum loopt voorop in het uitbannen van vuurwerk in het uitgaansgebied en maakte onlangs bekend de vuurwerkvrije zone uit te breiden. Anders dan in Hilversum tonen de kille cijfers in Weesp geen reden tot dringend ingrijpen: het aantal brandjes en opgeblazen vuilnisbakken per jaarwisseling is meestal op de vingers van één hand te tellen. Hoe bewoners en winkelend publiek de overlast van (te vroeg) afgestoken vuurwerk ervaren, is echter niet in cijfers gevat.

B en W doen nu het voorstel om in het centrum van Weesp een vuurwerkvrije zone in te richten. Het argument luidt: "Voor het winkelend publiek en het centrumdeel zijn er veiligheidsrisico's voor met name brandgevaar (kwetsbare stadskern). Het college beschouwt de jaarwisseling als een grootschalig evenement met risico's voor de openbare orde en veiligheid." Onderdeel van het voorstel is om bewoners en ondernemers bij de totstandkoming te betrekken.

Controle

Wat nu al een groot probleem is, is dat de politie niet of nauwelijks mensen beschikbaar heeft om de bestaande vuurwerkregels te handhaven. Overdag vuurwerk afsteken is nu ook al verboden, maar de politie kan daar geen tijd aan besteden. Een vuurwerkverbod handhaven vraagt om nog meer inzet. B en W willen daarom 15.000 euro uittrekken om meer controleurs in te kopen en de voorlichting op te schroeven. Richting de jeugd zou er een specifieke preventiecampagne moeten komen. Er is ook nog gedacht aan een vuurwerkverbod rond verzorgingshuis Oversingel en verpleeghuis De Hogeweyk.
B en W zien daar van af. In een gesprek met de directie blijkt daar geen enkele behoefte aan.