Meester Arrie staat niet meer voor de klas: 'Mijn taak is het team enthousiast houden.'
Meester Arrie staat niet meer voor de klas: 'Mijn taak is het team enthousiast houden.' Foto: Marieke van Veen

Jarige VDMV-school legt de lat weer treetje hoger

WEESP De Van der Muelen-Vastwijkschool zit midden in een feestweek. De school bestaat zestig jaar. Dat wordt onder meer gevierd met een extra luxe schoolreisje, een nieuw logo en nieuwe ambities. De school wordt sinds 2011 geleid door Arrie Westerink; hij praat ons bij.

door Marieke van Veen

Op de tafel waaraan we plaatsnemen liggen allerlei stapeltjes netjes gerangschikt papier: gesprekspunten voor dit interview, beleidsstukken, overzichten, rapporten en nog veel meer.

"Ja, sorry daarvoor", begint Arrie Westerink. "Ik bereid me altijd graag goed voor. Ik ben zo trots op onze school dat ik je het liefst álles wil vertellen. Rem me maar af hoor, als ik doorsla." Hij is zonder meer enthousiast en bevlogen, meester Arrie. Zo noemen de kinderen hem, al staat hij zelf nooit voor de klas. "Heb ik wel jaren gedaan hoor, op de Wouter Nagelschool in Driemond en later op De Terp in Weesp." In 1994 verruilde hij het onderwijs voor een baan in assurantiën.

"Telkens als ik Ton Dalmulder sprak - Toen directeur van de Jan Woudsmaschool in Driemond - zei hij: 'Arrie, jij moet terug het onderwijs in, jij bent een onderwijsman.' Ik wuifde dat weg, ik had een goed salaris en een mooie auto. Maar diep in mijn hart wist ik dat hij gelijk had. Toen de assurantiebranche als gevolg van de woekerpolissen in zwaar weer kwam, kwam ik op straat te staan. Net op dat moment zocht Spirit een tijdelijke vervanger voor VDMV-directeur Nelly de Leeuw. Ik kreeg de kans om een paar maanden op de winkel te passen. Toen Nelly terugkwam, bleef ik aan. We leidden de school min of meer samen, zij ging immers richting de pensioenleeftijd. In 2011 nam Nelly afscheid en werd ik de nieuwe directeur. Alles viel op zijn plek. Ik hoor niet meer voor de klas, daar moet je voor sprankelen en daar ligt mijn talent eigenlijk niet. Mijn talent is het overbrengen en vertalen van mijn bevlogenheid en enthousiasme. Maar het is wel goed dat ik leraar ben geweest, hierdoor begrijp ik waar mijn team zoal tegen aanloopt."

'Professioneel kapitaal'

'Wij willen dat groep 8 hier vol zelfvertrouwen de deur uit stapt'

Tijdens zijn schoolleidersopleiding stuitte Westerink op het gedachtegoed van de Canadese onderwijsdeskundige Michael Fullan. Hij pakt het boek 'Professioneel kapitaal' erbij: "Zijn visie spreekt me aan. 'Professioneel kapitaal' kent drie pijlers. De eerste is het menselijk kapitaal: aandacht voor het persoonlijk vakmanschap. Het tweede is het sociaal kapitaal: het sociale klimaat waarin geleerd en gewerkt wordt. En tot slot het besluitvormingskapitaal: de verantwoordelijkheid voor het nemen van onderbouwde besluiten. Waar het vooral om gaat is dat je het samen doet. School is een systeem, alles beïnvloedt elkaar. De leraren, leerlingen, de ouders, de leiding, de omgeving: alles en iedereen is belangrijk. Ik ben als directeur bijvoorbeeld niet belangrijker dan een luizenmoeder."

'Kom maar op, wereld!'

Met die gedachtegang heeft de school bij het uitwerken van de nieuwe visie de ouders ingeschakeld. Hen is gevraagd: wat zouden wij jullie kinderen moeten meegeven om succesvol te laten zijn? Westerink: "Daar is een uitgebreide visie met hoge ambities uitgerold. Waar het om draait is dat de leerling centraal staat. Bij ons is een kind eigenaar van zijn eigen leerproces. Ze bepalen zelf hun leerdoelen, geven zelf aan wat ze hiervoor nodig hebben en koppelen zelf terug hoe het gaat. Ik klink nu vast als een directeur die een verkooppraatje houdt, maar écht, het gaat hierom: wij willen dat kinderen na groep 8 blakend van zelfvertrouwen de deur uit stappen. Dat ze naar het voortgezet onderwijs gaan met het gevoel: kom maar op wereld, hier ben ik! Niet omdat ze alles kunnen, want dat kan niet en hoeft ook niet, maar wel omdat ze weten waar hun talenten en interesses liggen, zodat ze succesvolle, gelukkige volwassenen worden."