Voorzitter Cor Bavinck op de tennisbaan van de Weesper Tennis Club.
Voorzitter Cor Bavinck op de tennisbaan van de Weesper Tennis Club. Foto: Sjoerd Stoop

De club is ontstaan in de achtertuin van Casparus van Houten

WEESP De Weesper Tennis Club bestaat 90 jaar en viert dat het hele jaar door. "We hebben op 27 januari, de datum van de oprichting bij de Kamer van Koophandel, een groot feest georganiseerd", vertelt voorzitter Cor Bavinck.

door Astrid Maas

"Onze leden vermaakten zich uitstekend in een tent bij het clubhuis met een swingende band. In juni was er een zomerfeest en we gaan nog meer festiviteiten organiseren in het najaar om dit speciale jaar feestelijk af te sluiten." De tennisclub hoopt met deze activiteiten meer bekendheid in de regio te krijgen. "Ik ben nu acht jaar voorzitter en de afgelopen tien jaar is het aantal leden van ongeveer 900 naar rond de 600 gedaald. Ik denk dat de afname onder andere te maken heeft met het gebrek aan succes van Nederlandse tennisspelers. Een sport krijgt altijd een extra impuls met een bekende sporter of team. Neem bijvoorbeeld het dameshockey. Het Nederlands dameselftal is heel succesvol en dan willen veel jonge meisjes ook op hockey en waar veel leuke meisje sporten, komen ook veel jongens op af. Bij ons zie je ook dat niet-leden een maal in de week een tennisbaan huren om zelf te kunnen bepalen wanneer ze komen. Ze zijn niet meer bereid om zich bij de club aan te sluiten en dat geldt niet alleen voor onze club. Je ziet het in heel Nederland. Als je lid bent, moet je bijvoorbeeld negen uur per jaar bardienst draaien en dat vinden mensen steeds moeilijker worden." De grootste leegloop is van leden die tussen de 17 en 35 jaar oud zijn. "Jongeren gaan buiten Weesp studeren, krijgen daarna een drukke baan en als ze rond de 35 jaar kinderen krijgen en het rustiger aan gaan doen, zie je ze vaak weer terugkomen bij de club."

De tennisclub is ontstaan in de achtertuin van de villa van Casparus van Houten begin 1900. "De geschiedenis begon met een tennisbaantje in de tuin, maar personeelsleden wilden ook tennissen en toen werd de tuin te klein. Ze richtten een vereniging op en de leden besloten om te verhuizen naar de Papelaan, waar eerst maar vier banen waren, daarna zes en nu hebben we negen tennisbanen. We zijn gelukkig een gezonde vereniging, maar willen graag weer terug naar ongeveer 800 leden omdat je dan de begroting goed op orde kunt houden. Door de aanbouw van de nieuwe woonwijken hopen we dat bij ons het aantal clubleden toe gaat nemen. Voor jonge leden houden we de contributie laag en kunnen ouders zelf lessen inkopen. Sommige kinderen willen graag privéles en andere willen meedoen met een groepstraining. En in de winter kun je ook blijven tennissen, want we hebben allweathertennisbanen. Het kan allemaal bij ons. Kom eens gezellig langs aan de Papelaan 124 en dan kun je zelf ervaren hoe leuk het is om bij ons te tennissen."