Sara Kroos en Daniëlle Meyer bij de entree van hun nieuwe locatie aan de Flevolaan.
Sara Kroos en Daniëlle Meyer bij de entree van hun nieuwe locatie aan de Flevolaan. Foto: Marieke van Veen

Weer race tegen de klok voor Theaterpand Weesp

WEESP Tijd om op adem te komen is er nauwelijks. Daniëlle Meyer en Sara Kroos hadden twee maanden de tijd om hun plannen voor een nieuw theater op het industrieterrein rond te breien. En nu dat gelukt is, hebben ze twee maanden de tijd om het theater te realiseren. "Voor ons geen zomervakantie, maar gelukkig zijn we allebei niet vies van hard werken."

door Marieke van Veen

Eind april brachten de twee de plannen naar buiten. Er werd al langer uitgekeken naar een groter pand, maar deze ambitie werd steeds meer een noodzaak. Met opnieuw uitbreiding van het aantal klassen werd de theaterschool echt te klein. En ook het theater zelfde groeide steeds meer uit zijn jasje. Daarbij heeft pandeigenaar Cees van Vliet volgens Meyer andere plannen met het gebouw, waar hij in 2018 mee aan de slag wil.

Snelle ambtelijke molens

Daniëlle Meyer: "Er kwam veel bij kijken. We hadden een locatie op het oog, maar wat zou de gemeente ervan vinden? En hoe moest het financieel?" Dat eerste bleek geen probleem: "De gemeente Weesp heeft uitstekend meegewerkt. Je hoort weleens iets over ambtelijke molens die tergend langzaam malen, maar bij ons hielden ze gelukkig de vaart erin. Vrijdag was alles rond, afgelopen weekend konden we beginnen met schoonmaken." Tijdens het proces van vergunningaanvragen en dergelijke moest ook nog het financiële probleem getackeld worden.

Succesvolle crowdfundingactie

'Het is hard werken, maar gelukkig zijn we daar niet vies van'

Een grotere balletvloer, nieuwe doeken, trussen en lampen en een extra theaterlokaal kosten nu eenmaal geld. Daarom werd er in mei een crowdfundingactie in gang gezet om 15.000 euro bijeen te krijgen. Wie 50 euro of meer doneerde kon een tegenprestatie kiezen: van diverse workshops en een taartproeverij tot een persoonlijke kerstboodschap van Sara. De eerste zestig procent was heel snel binnen, daarna moesten ze er wat harder aan trekken. Maar via 85% op 16 juni werd op donderdag 22 juni alsnog het streefbedrag bereikt. Wat heet: inmiddels staat de teller op € 16.595.

Escaperoom

In september is de opening. Dan moeten zowel het theater als de lokalen klaar zijn. Meyer: "Ook al hebben we straks meer ruimte, we gaan wel weer voor een intieme setting. Maar er komt meer ruimte voor het publiek en er zijn straks meer toiletten." Daarna gaan de twee aan de slag met hun plannen voor een escaperoom. Dat is een kamer waaruit een gezelschap middels opdrachten, spelletjes en raadsels moet zien te ontsnappen. "Met de escaperoom willen we in november starten. Het wordt geweldig. Sara en ik hebben zo veel plezier beleefd aan het uitwerken van het verhaal. Ik wil niet te veel verklappen, maar het gaat 'De Toneelmeester' heten en speelt zich af in een theater. Dat je dan ook in een echt theater rondloopt voegt echt iets toe. Als het eerste concept eenmaal loopt, gaan we nadenken over uitbreiding. We willen uiteindelijk graag een tweede kamer erbij, waar dan een ander verhaal draait."

Handje helpen

Vanwege de uitbreiding van de theaterschool en een uitgebreidere programmering van het theater kunnen Daniëlle en Sara straks wel wat helpende handen gebruiken. Meyer: "We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen op het gebied van techniek, decors en kostuums. Stagiairs zijn ook welkom, want we zijn een erkend leerbedrijf." Het theaterpand heeft ook betaalde krachten in dienst, maar dit team is straks te klein. "Onze financiële middelen zijn beperkt, want we krijgen nul subsidie." Is dat frustrerend of stoer? "Dat is vooral heel erg stoer! Wij krijgen niks, wij doen alles zelf. Dat is hard werken, maar gelukkig zijn we daar niet vies van."

Aanmelden als vrijwilliger kan via info@zone1380.nl.