Rob Wagner en Marloes Kratz komen met een weerbaarheidstraining voor meiden.
Rob Wagner en Marloes Kratz komen met een weerbaarheidstraining voor meiden. Foto: Diederik Kratz

Een gouden kooi is geen oplossing

Na de moorden op Savannah en Romy vragen we ons af: hoe kunnen we onze dochters beschermen? Marloes Kratz komt met een weerbaarheidstraining.

WEESP Pas 14 jaar waren Savannah en Romy toen ze begin juni levenloos werden gevonden in een sloot. Vermoord door eveneens minderjarige jongens, waarschijnlijk jongens die ze kenden. Deze tienermoorden hielden Nederland wekenlang in de greep. Je kunt je kinderen niet in een gouden kooitje doen, maar menig ouder zal sindsdien hebben moeten slikken op het moment dat dochterlief de deur uit stapte richting school, krantenwijk of vrienden.

Marloes Kratz van sportschool For Better Shape heeft zelf een tienerdochter, de 13-jarige Floor. "Ik heb haar door de jaren heen al allerlei tips gegeven over hoe ze uit een onveilige situatie kan komen. Want we denken er liever niet aan, maar wat Savannah en Romy is overkomen, kan elk meisje overkomen."

Net als lezen en fietsen

We leren onze kinderen lopen, fietsen, tandenpoetsen, lezen en ga zo maar door. Aan al die vaardigheden zouden wat Kratz betreft weerbaarheid en zelfverdediging moeten worden toegevoegd. "Bij For Better Shape kreeg ik de laatste weken ook steeds meer vragen hierover. Daarom komen we nu met een speciale trainingsweek voor tienermeiden."

Onveiligheid herkennen

De eerste cursus is van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juli, de eerste week van de zomervakantie. Vijf ochtenden lang gaan de deelnemers aan de slag met vechtsport- en zelfverdedigingsexpert Rob Wagner. Kratz is er zelf ook bij. "Het belangrijkste dat we deze meiden gaan leren is hoe ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Dat begint met het herkennen van onveiligheid, waarbij je op je gevoel moet durven afgaan en voor jezelf moet durven opkomen. Meiden kunnen nog weleens het idee hebben dat 'dit gedoe' allemaal niet nodig is, maar dat verandert hopelijk als we de herkenbare voorbeelden aanhalen: vind je het vervelend dat die jongen zo dicht tegen je aan danst op dat FRIS-feest? Voel je je rot in de stationstunnel omdat je het idee hebt dat dat groepje jongens aan de overkant je in de gaten houdt? Of heb je het idee dat je achterna wordt gefietst? Die gevoelens moet je niet wegwuiven, je moet ernaar luisteren, voorbereid zijn en slim reageren."

'Vind je het vervelend als een jongen dicht tegen je aan danst?'

Natuurlijke reflexen

Aan dat slim reageren gaat de groep samen werken. "We gaan praten over hoe je zo'n onveilige situatie kunt voorkomen. Maar we gaan ook leren wat je moet doen als je in zo'n onveilige situatie zit. Wat kun je doen als iemand probeert je van je fiets te sleuren? Daarbij gaan we uit van natuurlijke reflexen. Omdat het een cursus van een week is, heeft het geen zin om allerlei ingewikkelde trucs te leren. Als je wordt aangevallen is er geen tijd om je geheugen af te graven naar hoe dat ook alweer moest, want dan ben je te laat."

Aanmelden

De cursus wordt gegeven bij For Better Shape aan de Papelaan, in principe buiten. De cursus kost 150 euro. Opgeven kan tot 14 juli via mail.forbettershape@live.nl. Er is plek voor maximaal 20 meiden. De lessen duren tot 11.00 uur, dus er blijft genoeg tijd over voor leuke zomervakantiedingen. Bij veel animo komt er nog een cursus aan het eind van de vakantie. Ook overweegt Kratz weerbaarheids- en zelfverdedigingsweken voor jongens en ouderen.