Bekende taferelen op de braderie tijdens het Sluis-en-bruggenfeest van vorig jaar.
Bekende taferelen op de braderie tijdens het Sluis-en-bruggenfeest van vorig jaar. Foto: Ruth van Kessel

Sluis-en-bruggenfeest wordt weer leuk, maar volgend jaar gaat het anders

Het nieuwe organisatiecomité van het Sluis-en-bruggenfeest laat dit jaar veel bij het oude. Volgend jaar zou dat weleens anders kunnen zijn.

WEESP Het 40e Sluis-en-bruggenfeest begint met een nieuw evenement: een concert van de AMC Bigband. Het 20-koppige orkest zal de boel op de openingsavond lekker laten swingen op de plek waar het stadsfeest zijn oorsprong vond: rond de sluis en de bruggen.

Mary Haselager en Elsa de Greef zijn er eens goed voor gaan zitten. Graag vertellen ze over het avontuur dat ze samen met Jan Dahmen, Coretta Dahmen en Hans Peijs zijn aangegaan: de organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest op 24, 25 en 26 augustus.

Nog zeven weken en dan is het al zover. Hoe staat het ervoor?
Elsa: "Goed. Maar druk joh! Het is op dit moment echt een dagtaak. Maar: de vergunning is in orde. Op een paar kleine dingetjes na."

Mary opent haar tas en haalt er een grote map uit. "Kijk, dit heb je dus allemaal nodig."
Ze bladert langs de dikgevulde tabbladen met vergunningaanvragen, plattegronden, calamiteitenplannen, veiligheidsvraagstukken, verkeerscirculaties en wat al niet meer. Als hoofdambtenaar bij de provincie Flevoland was Mary de aangewezen persoon voor het papierwerk van het stadsfeest in haar woonplaats. "Maar zelfs ik sta hiervan te kijken", zegt ze.
Elsa: "Het wordt voor ons amateurs steeds moeilijker om een dergelijk groot evenement te organiseren vanwege alle regels waar je aan moet voldoen. Bewaking, verkeersregelaars, EHBO, noem maar op. De eisen worden steeds strenger. Een verkeersregelaar mag geen vrijwilliger meer zijn, het moet een professional zijn. En zo kan ik nog wel tien voorbeelden geven."
Mary: "Plaskruisen, weten we inmiddels ook alles van."
Elsa: "Veiligheid. Komt er ook bij, hè. Door wat er tegenwoordig gebeurt in de wereld. Elk gasflesje wordt bekeken."
Mary: "En het is allemaal terecht hoor, daar gaat het ons niet om. Maar het kost ook veel geld. Ik maak me wel zorgen over de toekomst."

Dit wordt helemaal geen leuk verhaal zo.
Elsa: "O, maar wacht even. Dit jaar wordt het weer een heel leuk feest. Het wordt de 40e editie. We hebben meteen gezegd: die moet hoe dan ook gewoon doorgaan. Met een nieuwe openingsact: de AMC Bigband tussen de sluis en de bruggen. Van het AMC, het ziekenhuis dus. Allemaal artsen en chirurgen die ook muziek spelen - en goed ook. Is toch geweldig? Verder zijn we druk met de Kinderspeelstraat, waar de brandweer en kinderdagverblijven ook voor activiteiten gaan zorgen. Zo proberen we alvast om meer Weesper instellingen erbij te betrekken. Verder staan de bekende dingen in de steigers. Alleen het programma op het Grote Plein, daar zijn we nog niet uit."
Mary zei net dat ze zich zorgen maakt.
Mary: "Over hoe je zo'n feest organiseert, ja. Er zijn nu meer leuke feesten in Weesp. We moeten allemaal op zoek naar sponsors. Veel komt neer op dezelfde mensen. Daar moeten we toch eens over nadenken. Misschien iets meer samen doen."
Elsa: "Het is al veertig jaar een geweldig feest, maar we moeten wel realistisch blijven."
Mary: "We hebben gezegd: dit jaar is het zoals het altijd is geweest, maar in september gaan we meteen bij elkaar zitten voor 2018 en dan gaan we dingen veranderen."
Elsa: "De binnenstad wordt te klein. Of eigenlijk: het feest wordt te groot. We trekken met het huidige programma ook veel publiek van buiten Weesp. Daardoor is het misschien wel te druk geworden. Alleen al het organiseren van de verkeersafhandeling bezorgt ons bergen werk. Moeten we dat allemaal nog willen? Dat zijn vragen die we onszelf moeten stellen."
Mary: "We zijn in Weesp trots op onze binnenstad en op onze historie. Daar vindt het feest ook zijn oorsprong. Het moet vooral een feest zijn voor de Weespers."
Elsa: "Een kleinere, veel meer lokale braderie? Waarom niet... Het is tijd voor verandering. Hoe precies weten we nog niet. We zijn aan het brainstormen."

Geld en/of materialen sponsoren? Elsa en Mary kunnen dat heel goed gebruiken. Info op www.sbfeest.nl.

AMC Big Band op de sluis opent 40e editie Sluis-en-bruggenfeest

Behalve veel werk hebben Mary en Elsa ook veel plezier.