Oude prent met Weesper molens van Anna Catharina Brouwer.
Oude prent met Weesper molens van Anna Catharina Brouwer.

Bent u nieuwsgierig welke uitgaven de burgemeesters en schepenen van Weesp vroeger zoal deden? U kunt deze vergelijken met het huidige college van burgemeester en wethouders. Wij gaan terug naar de 17e eeuw en geven letterlijk geciteerd enkele voorbeelden:

- 1677 op 12 maart betaald aan de clockenspeelder Jacob van Neck over het scheren van het draadwerk der clocken aan de stoehl (bevestiging van de klokken van het carillon) als anders de somma van Fl. 50,-.

- 1680 Betaald aan Burgemeester van Marken over verschoth gedaan tot reijsgeld van een persoon die de stad is uitgebannen Fl. 1,10.(een persoon werd te Weesp tot verbanning veroordeeld. Om zijn vertrek te bevorderen werd zijn reisgeld betaald.)

- 1680 Betaald aan Lodewijk Schaep 6 dagen arbeitsloon in 't opruimen van het plein voor de Muiderpoort Fl. 5-8,- (De Muiderpoort stond bij de sluis en moest men passeren indien men van de Hoogstraat richting Muiden ging).

- 1680 Betaald aan de vroedvrouw een half jaar Fl. 18,-.

- Betaald aan Pieter Sereth over verdiende arbeitsloon in het opgraven van de schoijinge (schoeiingen) aan de brugge van de rector Fl. 2.14

- 20 nov. 1679 Betaald voor het maken van het tolhek, steiger en tolhuis bij de zeven molens ten dienste van het Santpad Fl. 1273-3-.
- Betaald aan Cornelis Schuitenjager voor het jaegen van een schip met soldaten met twee paarden fl. 3,- (Vervoer per trekschuit).

- Aan Cornelis Elbers betaald voor leveranties van 263 tonnetjes turf Fl. 248,13.