Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse
Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse

Zinloos gemeld

Zie je wat verdachts in Weesp? Gooi het in de buurtapp! Via verschillende WhatsAppgroepen van de Weesper Buurtwacht houden Weespers elkaar op de hoogte van verdachte situaties, ongure types en naderend onheil. En zo appen we samen de boeven de buurt uit. Ik ben lid van de Weesper Buurtapp 'Centrum'. Deels omdat ik het een veilig gevoel vind dat we 'met elkaar' een oogje in het zeil houden en deels omdat de nieuwsgierige sensatiezoeker in mij niks wil missen. Met mij zijn meer dan 250 Weespers lid van deze app. En dan zijn er nog vier andere buurtwachtappgroepen in Weesp. Best veel enthousiaste veiligheidsvoorstanders dus. Goede zaak!

Toch heb ik soms ook m'n bedenkingen. Laatst op de app:
Persoon A: 'Twee verdachte personen gezien op de Hoogstraat. Ze kijken bij auto's naar binnen. Beide dragen kleding met veel vlekken, ze zien er onverzorgd en onbetrouwbaar uit. Even opletten.'
Persoon B: 'Welke kant gaan ze op?'
Persoon C: 'inderdaad twee mannen gesignaleerd met rode vieze bodywarmer en spijkerbroek met verfvlekken ze lopen richting Utrechtseweg de politie is al gebeld' (Leestekens werden in de paniek vergeten denk ik.)
Persoon D t/m G: (stuurt een willekeurige emoticon, vaak een duim omhoog of een duim omlaag)
Persoon H: 'Dat zijn onze huisschilders, die hebben even pauze. Niks aan de hand.'
Een typisch geval van zinloos gemeld. Aan de ene kant best grappig (ik kon hier om lachen), aan de andere kant storend. Want bij elk bericht piept m'n telefoon.
Alle licht paranoïde mede-Weespers en emoticonjunks hebben ervoor gezorgd dat ik meldingen en geluiden van de buurtwachtapp heb uitgezet. Lekker rustig.
Maar toen er laatst een brillendief voor m'n neus voorbij liep, heb ik dat dus gemist… Gelukkig waren er alerte buurtbewoners die blijkbaar hun buurtapp wél aan hadden staan. Een spectaculaire achtervolging volgde. En via de appgroep (die ik inmiddels had geopend) werd levendig verslag gedaan van de heksenjacht. Ik zat aan m'n telefoon gekluisterd. Na twee uur jagen werd de boef gepakt: door stoere buurtwachtleden! Ik heb mijn buurtwachtapp weer aangezet, want er wordt toch ook wel zinvol gemeld.