Het werk ligt even stil op het zand van Weespersluis.
Het werk ligt even stil op het zand van Weespersluis. Foto: Eric Willemsen

Beschermde padden kruipen zandvlakte Weespersluis op

WEESP De voorbereidingen voor de bouw van Weespersluis in de Bloemendalerpolder zijn onderbroken omdat er beschermde padden in het gebied zijn aangetroffen.

De padden kruipen in het zand dat in grote hoeveelheden in de Bloemendalerpolder wordt aangebracht. "Zo'n zandvlakte is een prima leefomgeving voor een pad", weet projectdirecteur Fred Langeslag. Schermen rond het toekomstige bouwterrein hadden de padden moeten weren, maar de beesten hebben toch kans gezien hun favoriete zand te bereiken. "Bijvoorbeeld bij de entree waar de vrachtwagens rijden of aan de zijde van Leeuwenveld 3, waar bewoners overtollig zand tegen het faunahek hadden gezet", zegt Langeslag. Hij vindt het niet vreemd dat de padden zo'n druk bouwterrein opzoeken. "Het komt in dit gebied wel vaker voor."

Het zand wordt de ondergrond voor de toekomstige straten, woningen en tuinen. Daarbij wordt meer zand gebruikt dan nodig is, zodat de grond beter inklinkt onder het extra gewicht. Het teveel aan zand (de overhoogte) wordt vervolgens weggehaald en gebruikt op het volgende stuk. Dat verschuiven van zand ligt nu even stil vanwege de padden. Deskundigen moeten de padden vangen en op een veilige plek uitzetten. Langeslag overlegt met de provincie Noord-Holland over wanneer er weer gewerkt kan worden. "De planning loopt hierdoor niet in gevaar", zegt hij. De bouw van de eerste fase zou aan het einde van dit jaar moeten beginnen.

Al eerder zorgde beschermde fauna voor oponthoud bij de voorbereidende werkzaamheden. De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp van Kees en Bianca de Graaf zit bij dit bouwproject nog altijd boven op de naleving van faunaregels.