Longboarden en chillen zijn nu Pieters favoriete bezigheden.
Longboarden en chillen zijn nu Pieters favoriete bezigheden.

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers blikken terug

WEESP Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de tiende editie. WeesperNieuws laat de zeven deelnemers van het eerste uur aan het woord.

door Marieke van Veen



Pieter Beenken (16)
Waarom deed je destijds mee?
"Omdat mijn vader het organiseerde. Mijn vader is sportief. We liepen vaak hard om de Vest."

Wat kun je je ervan herinneren?
"Het was heel spannend. Ik vond het zwemmen erg eng, ik ging dat water niet in. De eerste twee jaar telde mijn vader mijn verwachte zwemtijd bij het fietsen en lopen op. Tijdens het hardlopen rende mijn oma een stuk met me mee."

Zwemmen, fietsen of lopen?
"Pas bij mijn derde keer heb ik voor het eerst meegezwommen. En hardlopen is ook niet echt mijn ding, nog steeds niet. Dus fietsen."

Hoe vaak heb je meegedaan?
"Ik heb vier jaar achter elkaar meegedaan in de jongste jongenscategorie. De overstap naar de oudere jongens zag ik niet zitten."

'Mijn tip is: begin rustig en bouw het op naar een eindsprint'

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Ik ben net 16 geworden. Het is echt een prestatie. Het zou mooi zijn als ik die ook een keer kan doen, net als mijn broer Pim."

Is sporten belangrijk voor je?
"Ik vind bewegen leuk. Longboarden, skateboarden, fietsen. Maar niet in een team. Ik ga graag met vrienden naar Aetsveld, naar de skatebaan. Dus ja, best sportief."

In 2008 was je nog een ukkie. En nu?
"Ik zit op het Wellantcollege in Naarden-Bussum, in het derde jaar. Ik heb nog een jaartje de tijd om te bepalen wat ik wil. Dat komt goed. Ik ga iets doen wat ik echt leuk vind, iets in de kunst. Mijn hobby's zijn skateboarden en longboarden. Dansen op het board, er is niets leuker dan dat. Ook gitaarspelen vind ik geweldig. En chillen met vrienden!"

Nog tips voor de deelnemers van nu?
"Als je zenuwachtig bent voor de start - met al die mensen langs de kant - dan zwem je waarschijnlijk voor je leven en daarna fiets je waarschijnlijk als een gek. En voor het hardlopen heb je dan de kracht niet meer. Dus mijn tip is: begin rustig en bouw het op naar een eindsprint."

Ben je erbij op 27 augustus?
"Het evenement is zo groot gegroeid, dit is een mijlpaal. Daar wil ik natuurlijk bij zijn."

Kleine Pieter rent in 2008 zijn benen uit zijn lijf.